nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A szlovák parlament jóváhagyta az államnyelvtörvényt módosító javaslatot

A szlovák parlament kedden jóváhagyta az államnyelvtörvényt módosító javaslatot, amely a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelv-használati jogait.

MTI/nyest.hu | 2009. június 30.
|  

A jogszabály megsértéséért bizonyos esetekben akár 5000 eurós pénzbüntetéssel is kiszabható. A törvénytervezet feszültséget okozott Budapest és Pozsony viszonyában is. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn levélben kérte szlovák kollégáját a végső szavazás elhalasztására.

A 150 tagú pozsonyi törvényhozásban a szavazáskor jelen lévő 136 képviselő közül 79-en támogatták a módosításokat, ami elég volt a javaslat elfogadásához.

Az MKP képviselői által beterjesztett módosító javaslatokat a törvényhozás elutasította. A magyar párt azt tervezi, hogy az alkotmánybíróság elé viszi az államnyelvtörvény ügyét.

Kikényszerített betartás

Marek Maďarič kulturális miniszter szerint a szankciókra azért van szükség, hogy biztosítva legyen a törvény rendelkezései betartásának kikényszerítése. A módosított jogszabály szeptember elsején lép életbe.

„A törvénymódosítás valójában a szlovák adminisztráció összpontosított támadása a nemzeti kisebbségek önazonosságának legérzékenyebb oldala, az anyanyelve ellen” – jelentette ki a vitában Biró Ágnes képviselő. Szerinte a módosítás nincs összhangban sem a szlovák alkotmánnyal, sem a vonatkozó európai szerződésekkel, sem pedig a magyar–szlovák alapszerződéssel. Maďarič viszont azt állítja: ez nem igaz.

A szlovák államnyelvtörvényt szigorító módosítást első olvasatban április közepén fogadta el a pozsonyi parlament. Az előterjesztők, az oktatási és a kulturális minisztérium a törvény szigorításának szükségességét annak egyre gyakoribb megsértésével és figyelmen kívül hagyásával indokolták.
A tervezett törvénymódosítás vitát váltott ki Budapest és Pozsony között is, s a szlovák fél megígérte, hogy a magyarok által kifogásolt rendelkezéseket a bizottsági és a második olvasatbeli vita során úgy módosítják, hogy a kisebbségi nyelvhasználat ne sérüljön. Erre azonban nem került sor.

Büntetendő orvosbeszéd, felirat a nemzetiségi adáson

A magyarok által kifogásolt paragrafusok egy részét június elején a parlament kulturális és sajtóbizottsága némileg enyhítette ugyan, de a módosító javaslat egésze továbbra is elfogadhatatlan volt mind az MKP, mind a pártból kilépett magyar képviselők számára.

A módosító javaslatba bekerült az a kitétel, hogy a nemzetiségi iskolákban mindennemű dokumentációt államnyelven is vezetni kell. Korábban ez csak a pedagógiai dokumentációra hivatkozott. Kimaradt az a kötelesség, hogy a kisebbségi nyelven sugárzó regionális és helyi rádióknak a nemzetiségi nyelven sugárzott műsort az államnyelven is meg kelljen ismételniük. A regionális televíziókban ezentúl nem kell majd a nemzetiségi nyelven elhangzott műsorokat szlovákul megismételni, elég lesz a feliratozás. Nem jár szankciókkal, ha az egészségügyi és szociális intézményekben a személyzet nem csak szlovák nyelven kommunikál a betegekkel. Ez azonban csak azokon a településeken érvényes, ahol a magyarok aránya meghaladja a 20 százalékot, másutt nem.

Az eredeti javaslat szerint az emlékműveken, emléktáblákon a szöveget először szlovákul kell feltüntetni, csak azután következhet a más nyelvű szöveg. Az új változat bizonyos esetekben lehetővé teszi, hogy az idegen nyelvű szöveg a szlovák nyelvű előtt legyen.

Biró Ágnes korábban elhangzott nyilatkozata szerint ez ugyan elmozdulás volt az európai normák irányába, de nem kielégítő, s a nyelvtörvény módosítása a maga egészében a magyarok számára nem elfogadható.
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) javaslatát, hogy minden állami hivatalnoki állás betöltésének feltétele az államnyelv magas szintű ismerete legyen, végül nem fogadták el.

Einsteint is megbüntetnék Szlovákiában

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint a szlovák államnyelvtörvény kedden elfogadott módosítása történelmi szempontból is a legrosszabb nyelvtörvény a maga nemében.
„Ilyen jogszabály a monarchia idején sem volt. A törvényből árad a nemzeti kisebbrendűség érzése és a rosszindulat, s tartalmazza a nyelvi imperializmus elemeit is” – nyilatkozott Csáky Pál a jogszabály elfogadása után a pozsonyi SITA hírügynökségnek.
Csáky szerint az MKP sajnálja, hogy az államnyelvtörvény módosítását ilyen formában fogadták el. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy itthon (Szlovákiában) és külföldön is megfelelő módon foglalkozzanak a törvénnyel, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben módosuljon ez a törvény” – húzta alá a politikus.

Az Új Szó szerint Csáky arra is figyelmeztetett, hogy e törvény alapján Einstein sem oktathatna egyetlen szlovák egyetemen sem, mivel soha nem tanult meg eléggé angolul, így az Egyesült Államokban is csak német nyelven oktatott. Az MKP az ügyet az Európa Tanács, az EBESZ és az Európai Parlament elé kívánja vinni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X