nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A változatlan India mítosza

A mai szankszrit stúdiumok egyik legnagyobb alakja, Prof. Alexis G.J.S. Sanderson tart előadást a ELTE Bölcsészettudományi Karán szeptember 29-én, délután 4-kor.

nyest.hu | 2011. szeptember 29.
|  

Az indiai vallástörténet világszerte elismert oxfordi szaktekintélye az „Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE” kutatóegyetemi pályázat támogatásával, az Ókortudományi Intézet meghívására érkezik Budapestre.

Prof. Sanderson munkássága meghatározó jelentőségű az indiai vallástörténet kutatásában. A tudomány számára addig teljesen ismeretlen, csak középkori kéziratok formájában elérhető forrásokat dolgozott fel, a tantrikus vallások szövegeit nála kevesebben ismerik mélyebben a világon. Alapkutatásainak eredményeit számos, monografikus tanulmányban publikálta, amelyek alapjaiban változtatják meg a premodern India vallásos kultúrájáról alkotott képünket.

A látogatás kapcsolódik a Bölcsészettudományi Karon szeptember 22. és 23. között Conversio címmel megrendezett vallástudományi konferenciához is, amelyen két panel foglalkozott indiai, illetve tibeti témákkal. Prof. Sanderson angol nyelvű nagyelőadása számos ponton érinti a konferencia témáját, így nemcsak az indológusok, hanem az orientalisztika, vallástudomány és vallástörténet, ókortudomány és történelem iránt érdeklődőknek is kuriózumot jelenthet. A nyilvános előadás mellett a professzor szanszkritul tudók számára mesterkurzust is tart, valamint az ókortudományi doktori program szemináriumán is részt vesz.

 

Az előadás címe: The Myth of Unchanging India: Radical Transformations in the Religions of the Subcontinent c. 500-1300 AD

Időpont: 2011. szeptember 29. 16:00
Helyszín: ELTE BTK, Kerényi-terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X