nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
India büszkesége: a szanszkrit

Tökéletes nyelv szoftvereknek és drámaírásnak egyaránt, és még pozitív gondolkodásra is serkent – vallják a szanszkrit szakértői Indiában.

nyest.hu | 2009. november 11.
|  

A szanszkrit az egyik legősibb indoeurópai nyelv, amely az indiai kultúrában hasonló szerepet tölt be, mint a latin és az ógörög az európaiban. Bár beszélni már nemigen beszélik, a hindu és buddhista vallás liturgiájában máig jelen van, és szerepel az állam 22 hivatalos nyelve között is.

A szanszkrit nem holt nyelv, hanem nagyon is élő, és bátorítani kell a fiatalokat, hogy megtanulják – mondta Sheila Dikshit főminiszter egy három napos, Delhiben rendezett színházfesztivál kapcsán. Az eseményen 10 szanszkrit nyelvű drámát láthattak az érdeklődők – számol be egy keralai hírportál.

„Amikor még diák voltam, a szanszkritot csak a szüleink generációja ismerte. Mára viszont rájött a világ, hogy ez a nyelv tele van tudással, és érinti az emberiség által kutatott összes témát az informatikától elkezdve az asztrológiáig. A szanszkrit India büszkesége, és egyedülálló szerepe van a történelmünkben” – fogalmazott a főminiszterasszony, aki szerint a fesztivál jó alkalom arra, hogy Delhi lakossága egyszerre élvezze a színházat és a nyelvet.

A Delhi Kormány által működtetett Szanszkrit Akadémia egyébként folyamatos erőfeszítéseket tesz a nyelv helyzetének megerősítésére. Emellett szanszkrit nyelvű újság és magazinok kiadását is tervezik. Ennek érdekében igyekeznek Delhibe gyűjteni azokat a tanárokat és diákokat szerte az országból, akik tudói a nyelvnek.

„A világ nyelvészei már elfogadták, hogy a szanszkrit a számítógépes szoftverek tökéletes nyelve. Mi több, segíti a pozitív gondolkodást, és a dráma műfaján belül még az abszurd drámát is ismeri” – szögezte le a Kalidas Szanszkrit Egyetem rektorhelyettese.

Információ
X