nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A román többségű településeken nem szívesen élnek anyanyelv-használati jogaikkal a magyar emberek

Azt ellenőrzik, hogyan biztosítják az anyanyelvhasználatot azokon a településeken, ahol a 2002-es népszámlálás idején 20 százalék fölött volt a magyarság aránya.

MTI | 2015. november 1.
|  

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Ügyvezető Elnöksége elindította a nyelvi jogok romániai gyakorlatba ültetésének a teljességre törekvő felmérését – tájékoztatott csütörtöki hírlevelében a szövetség. A Kulturális Autonómiatanács (KAT) júniusban hozott döntése értelmében azt ellenőrzi a szövetség, hogy az önkormányzatokban, az ezeknek alárendelt intézményekben, valamint a központi államigazgatási hivatalok alá tartozó intézményekben hogyan biztosítják az anyanyelvhasználatot azokon a településeken, ahol a 2002-es népszámlálás idején 20 százalék fölött volt a magyarság aránya.

Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke az MTI-nek elmondta: év végéig elkészül egy olyan adatbázis, amelybe bekerül valamennyi, magyarok által is lakott erdélyi település helységnévtábláinak, közintézményei névtábláinak a fényképe. Az adatbázisba az is bekerül, hogy milyen mértékben érhetők el magyar nyelven a közérdekű helyi információk a település hivatalos honlapján.

A felmérés egy második – novemberben induló, és több időt igénybe vevő – körében azt vizsgálják meg valamennyi településen, hogy milyen mértékben lehet magyar nyelven fordulni a hivatalhoz. Ez ügyben valamennyi érintett polgármesteri hivatalt kérdőívvel keresnek meg, de a magyar önkormányzati képviselőkön keresztül azt is ellenőrzik, hogy megfelelnek-e a valóságnak a hivatal által adott válaszok.

„A jövő évi önkormányzati választások előtt egyértelművé akarjuk tenni, hogy aki az RMDSZ részéről önkormányzati mandátumot vállal, az kiemelt fontosságot tulajdonít ezeknek a kérdéseknek” – mondta Székely István. Hozzátette, hogy mozgalmi jelleget is szánnak a felmérésnek, hiszen azt tapasztalják, hogy elsősorban a román többségű településeken nem szívesen élnek anyanyelv-használati jogaikkal a magyar emberek. „Azt gondolják: ha magyarul írt kérvénnyel fordulnak a román polgármesterhez, nagyobb a valószínűsége annak, hogy negatív válasz érkezik a kérésükre” – magyarázta az alelnök.

A Kulturális Autonómiatanács elnöki tisztségét is betöltő politikus azt is hozzátette, hogy az RMDSZ elkészítette már az árnyékjelentését arról, hogy a román állam miként tesz eleget azoknak a kötelezettségeinek, amelyeket a regionális és kisebbségi nyelvek chartájának a ratifikálásával vállalt. Az így begyűjtendő adatok az árnyékjelentést kiegészítő esettanulmányok elkészítését teszik lehetővé.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X