nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kétnyelvű népszámlálási űrlapokat kér az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kétnyelvű népszámlálási űrlapokat kér a román országos statisztikai hivataltól az ősszel sorra kerülő romániai népszámláláson – közölte Markó Attila államtitkár, a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának elnöke.

MTI | 2011. június 23.
|  

Az államtitkár Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének nyílt levelére válaszolt ugyancsak nyílt levélben. A Krónika és az Új Magyar Szó című romániai magyar napilapok szerdán emlékeztetnek arra, hogy a múlt hét végén Tőkés megkérdezte Markó Attilától: többnyelvűek lesznek-e a népszámlálási űrlapok, a népszámlálásról tájékoztató szórólapok, a rádió-, a televízió- és az újsághirdetések, valamint a plakátok azokon a településeken, ahol egy kisebbség 20 százalékos arányban van jelen.

Markó Attila tájékoztatója szerint tavaly decemberben levélben fordult Virgil Voineaguhoz, a romániai statisztikai hivatal elnökéhez, valamint Gheorghe Emacu belügyi államtitkárhoz, a népszámlálási bizottság alelnökéhez. A levélben az államtitkár ismertette az RMDSZ népszámlálással kapcsolatos álláspontját. Markó arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy a népszámlálási űrlapok legyenek kétnyelvűek ott, ahol a magyar lakosság számaránya 20 százalék fölötti, emellett a népszámlálást ismertető médiakampány keretében a magyar lakosság országos arányának megfelelően jusson az erre szánt költségvetésből a magyar nyelven történő népszerűsítésre is.

Az RMDSZ azt is kérte, hogy a magyarok által is lakott településen a kérdezőbiztosok kiválasztása során kiemelt szempont legyen a nyelvismeret, a helyi és megyei népszámlálási bizottságokba pedig vonják be arányosan a magyar lakosság képviselőit is.

Markó Attila emlékeztetett, hogy az RMDSZ már egy éve munkacsoportot hozott létre, amely a népszámlálás szakmai, technikai, politikai előkészítésével foglalkozik, a szervezet kolozsvári főtitkárságán június elsejétől úgynevezett népszámlálási szolgálat működik, amelytől a szervezésben részt vevő minden érdeklődő információkat kaphat.

Az RMDSZ arra kérte fel a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét: a nyári vakáció előtt tájékoztassa tagjait arról, hogy augusztusban a népszámlálási bizottságok megkezdik a számlálóbiztosok toborzását.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X