nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az RMDSZ módosítaná az alkotmányt

Az RMDSZ alkotmányos védelmet biztosítana a regionális nyelveknek azáltal, hogy alkotmányos rangra emelné a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját.

MTI | 2013. március 14.
|  

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi és szenátusi frakciója benyújtotta témajavaslatait a román parlament alkotmánymódosítási szakbizottságához – közölte keddi hírlevelében az RMDSZ. A szövetség törvényhozói körvonalazták azokat a témaköröket, amelyekben módosításokat javasolnak az alaptörvény szövegében. A módosítások szövegszerű javaslatait májusig nyújthatják be a politikai alakulatok.

„Az RMDSZ javaslatainak középpontjában a kisebbségek államalkotó tényezőként való elismerése áll” – nyilatkozta az MTI-nek Máté András Levente, az alkotmánymódosítási bizottság alelnöke. A képviselő hozzátette, az RMDSZ kérni fogja a nemzetállami önmeghatározás törlését is az alaptörvényből. Máté András Levente szerint a szövetségnek akkor sem kell lemondania a kisebbségek államalkotó tényezőként való meghatározásáról, ha nem sikerülne elérni a nemzetállami meghatározás törlését. Elismerte, hogy megoszlik a jogászok véleménye arról, miként fér össze a nemzetállam fogalma a nemzeti kisebbségek államalkotó jellegével. Hozzátette azonban, hogy a két fogalom nem zárja ki egymást.

Máté elmondta, az RMDSZ alkotmányos védelmet biztosítana a regionális nyelveknek azáltal, hogy alkotmányos rangra emelné a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját. Az alaptörvényben kívánja azt is rögzíteni a magyar szövetség, hogy ne lehessen döntéseket hozni a kisebbségeket érintő kérdésekben azok legitim képviselőinek megkérdezése nélkül. A benyújtott témajavaslat a kisebbségeknek az állami intézményekben való arányos jelenlétére is kiterjed.

Az RMDSZ témajavaslatai számos olyan kitételt tartalmaznak, amelyek az állami intézmények feladatköreit és kompetenciáit vázolják, és nem kimondottan a kisebbségekre vonatkoznak. A szövetség a parlamenti köztársasági formát támogatja, és javaslataival igyekszik leépíteni az állami intézmények között észlelhető átfedéseket. Máté András hozzátette, a benyújtott témakörök alapján a bizottság a következő két hónapban dolgozza ki a konkrét módosító javaslatait.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X