nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az RMDSZ feltételekkel támogatja a kormányt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányzati részvétele folytatásának egyik alapvető feltétele az oktatási törvény és a kisebbségi nyelvi jogok alkalmazása, valamint a marosvásárhelyi orvosi egyetem tervezett magyar tagozata ügyének rendezése – jelentette ki Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes.

MTI | 2012. február 13.
|  

Az RMDSZ volt elnöke az Erdélyi Magyar Televízió egyik műsorában elmondta: a koalíciós tárgyalásokon leszögezték, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) kialakult helyzet ahol a román többségű egyetemi szenátus elutasítja a magyar tagozat létrehozását rendezése nélkül nem folytatják a kormányzást.

Rámutatott: a MOGYE rossz precedenst teremthet a kisebbségi oktatási jogok be nem tartására. Markó szerint az egyetem több vezetője nyilatkozatának hangneme az 1990-es marosvásárhelyi etnikai konfliktus hangulatát idézi, ami elfogadhatatlan.

Az RMDSZ emellett feltételként szabta meg azt is folytatta Markó, hogy semmilyen radikális változásról nem dönt a kormány az év végi parlamenti választásokig, így az egészségügy átfogó reformját és az ország területi-közigazgatási átszervezését is elutasítják.

Markó szerint az új román kormánynak konszolidálnia kell az eddig elért eredményeket, mert javult a gazdasági helyzet, és nyugalmat kell teremteni az országban. Hozzátette: az RMDSZ feltételei között az észak-erdélyi autópálya építésének folytatása, valamint a fizetések és nyugdíjak emelése is szerepelt. Ez utóbbi abban az esetben, ha a gazdaság első negyedévi teljesítménye lehetővé teszi.

Csütörtökön lépett hivatalba a Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök által vezetett új román kormány, miután Emil Boc a hét elején lemondott a kormányfői posztról. Az új kabinetet is ugyanazok a politikai erők támogatják, mint korábban, így az RMDSZ is tagja maradt a kormánynak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X