nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
RMDSZ: kilép a koalícióból, ha újból módosítják az oktatási törvényt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kilátásba helyezte: kilép a kormánykoalícióból, ha a román szenátus elfogadja azt a módosító indítványt, amellyel törölnék az új oktatási törvényből Románia földrajzának és történelmének anyanyelvű oktatását a kisebbségi diákok számára.

MTI | 2011. május 19.
|  

Az új román oktatási törvény a közelmúltban lépett hatályba, s számos kedvező előírást tartalmaz a nemzeti kisebbségek számára. Az RMDSZ a jogszabály egyik legfőbb vívmányának tekinti azt az előírást, miszerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok az általános iskola felső tagozatában és a középiskolában is anyanyelvükön tanulhatják Románia földrajzát és történelmét.

Most azonban éppen ezt a kitételt törölné a jogszabályból Mircia Giurgiu független parlamenti képviselő, aki módosító indítványt nyújtott be a törvényhozásban. Az indítvány először a képviselőházhoz került, amely azonban hétfőn sem tűzte napirendre a tervezetet, a megszabott határidő lejárt, és a jogszabály az indítványozó által benyújtott formában kerül a szenátus elé. A határidő lejárta miatt ugyanis a képviselőház által „hallgatólagosan” elfogadottnak nyilvánították a tervezetet.

Máté András, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az Új Magyar Szó című napilapnak elmondta, hogy az RMDSZ-frakció nevében kérte a jogszabály napirendre tűzését, de a román kormánykoalíciót képviselő honatyák közül alig néhányan voltak jelen az ülésteremben.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a kormánykoalíció „megszűnik létezni”, ha a szenátusban nem sikerül megakadályozni a módosító indítvány elfogadását. Hozzátette: már hetekkel ezelőtt figyelmeztette a koalíciós partnereket, hogy amennyiben nem sikerül megakadályozni ennek az indítványnak az elfogadását, akkor az problémát jelent a koalíció számára. Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ volt elnöke is úgy véli, hogy a koalíciót „levegőbe röpíti”, ha az indítvány elfogadását nem sikerül megakadályozni a szenátusban.

A román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt nevében Sever Voinescu alelnök arról biztosította az RMDSZ-t, hogy a szenátus nem fog rábólintani az indítványra, és elismerte, hogy a képviselőházban „működési hiba” történt a koalíció gépezetében.

A szenátusban a román kormánykoalíció törékeny többséggel rendelkezik, csupán egy szenátorral vannak többen a kormányoldalt képviselők az ellenzéki honatyákhoz képest.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X