nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A rendőrfőnök menesztést kérik

A hatalmával visszaélő marosvásárhelyi rendőrfőnök korábban a Securitate hrszerző tisztje volt.

MTI | 2015. április 26.
|  

Tüntetést szervez jövő keddre az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a marosvásárhelyi rendőrségnek a kétnyelvű utcanévtáblák ügyében tanúsított túlkapásai ellen – közölte csütörtökön a párt. Az EMNP marosvásárhelyi szervezete ezenkívül a nap folyamán beadvánnyal fordult a város polgármesteri hivatalához, amelyben Valentin Bretfelean azonnali menesztését kéri a marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség éléről. A párt a sajtónak is eljuttatott beadványában úgy foglalt állást, hogy a rendőrfőnök sokadik alkalommal él vissza hatalmával, és nacionalista megfontolásból etnikai feszültségeket szít a városban.

Az EMNP felidézte: a helyi rendőrség rótt ki bírságot egy nyelvi jogi aktivistára azért, mert kétnyelvű árucímkéket osztogatott a marosvásárhelyi piacon az árusoknak, ugyanez az intézmény bírságolta meg a Skócia függetlenedését támogatók villámcsődületének résztvevőit, ez a rendőrség tekintette reklámzászlónak a székely zászlót, és rótt ki tetemes bírságot annak kitűzéséért az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT), továbbá ez a rendőrség lép fel most a kétnyelvű utcanévtáblák ellen.

„Meglátásunk szerint a rendőrfőnök nem a megoldásokban érdekelt, hanem a félelemkeltésben és parancsuralmi városvezetői mentalitás meghonosításában” – áll az EMNP beadványában. A párt arra emlékeztet, hogy a helyi rendőrség parancsnokának sajátos jogértelmezése immár számtalan vesztett pert eredményezett a városnak, és a pereskedés is az adófizetők pénzén folyik.

Az EMNP tervezett tüntetését annak a tömegrendezvényeket véleményező városházi bizottságnak kell megvizsgálnia, amelyet éppen Valentin Bretfelean vezet. A rendőrfőnök bizottságának negatív véleményezése alapján tiltotta be Dorin Florea polgármester a Székely szabadság napjára, március 10-ére tervezett felvonulást és tiltakozó nagygyűlést.

Kétnyelvű marosvásárhelyi utcanévtábla
Kétnyelvű marosvásárhelyi utcanévtábla
(Forrás: Wikimedia Commons / Kulja)

Több erdélyi magyar lap is megírta, hogy Valentin Bretfelean rendőrparancsnokot súlyos fegyelmi vétség miatt mentették fel korábban a Román Hírszerző Szolgálat Máramaros megyei parancsnoki tisztségből. Neve pedig szerepel azoknak a hírszerző tiszteknek a sajtóban közzétett listáján, akik 1989 előtt a kommunista politikai rendőrség, a Securitate állományában tevékenykedtek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X