nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mikor minősül az utcanévtábla reklámnak?

Az utcanévtábla csak akkor minősül reklámtáblának, ha magyar felirat is van rajta – legalábbis Marosvásárhelyen.

MTI | 2015. április 18.
|  

A marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség reklámnak tekintette a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) önkéntesei által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat, és egyenként ötezer lejes (350 ezer forint) bírságot rótt ki két tetten ért önkéntesre. Az esetről a megbírságolt Barabás Miklós és Kincses Előd ügyvéd számolt be egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.

Barabás Miklós a sajtótájékoztató után az MTI-nek telefonon elmondta, az elmúlt hetekben mintegy 80 kétnyelvű utcanévtáblát helyeztek ki Marosvásárhelyen olyan épületek utcafrontjára, amelyek tulajdonosai korábban beleegyeztek ebbe. A Cemóval szerződéses viszonyban álló két önkéntest március 20-án, az 1990-es véres román-magyar összecsapás 25. évfordulóján igazoltatták a járőröző rendőrök. Március 23-ára idézték be őket a helyi rendőrségre. A több órás kihallgatásról – amelyre velük tartott Szigeti Enikő, a Cemo ügyvezető igazgatója is – még azzal a meggyőződéssel távoztak, hogy sikerült meggyőzniük a rendőröket, hogy nem követtek el törvénytelenséget. Március 30-án azonban kikézbesítették számukra a bírságolási jegyzőkönyvet.

Barabás Miklós elmondta, Marosvásárhelyen jelenleg vagy kizárólag román nyelvűek a hivatalos utcanévtáblák, vagy a románul leírt utcanév végére odaírják azt is, hogy „utca”. A civil önkéntesek például a hivatalos „Str. Ecaterina Varga” tábla alá helyeztek ki olyan táblát, amelyen a „Str. Varga Ecaterina”, alatta pedig a „Varga Katalin utca” felirat szerepel. Azt is hozzátette, számtalan példa van arra a városban, hogy egyes ingatlanok tulajdonosai maguk is kiírják az utcanevet a házukra vagy a kapujukra. „Az utcanévtábla azonban Marosvásárhelyen csak akkor minősül reklámtáblának, ha magyar felirat is van rajta” – foglalta össze tapasztalatát az aktivista.

Kincses Előd az MTI-nek telefonon elmondta, mindkét bírságolási jegyzőkönyvet megtámadták a marosvásárhelyi bíróságon, és hivatali hatalommal való visszaélés miatt büntető feljelentést is tettek a helyi rendőrség parancsnoka, Valentin Bretfelean és az ügyben eljáró két rendőr ellen.

Reklám? Kétnyelvű marosvásárhelyi utcanévtábla
Reklám? Kétnyelvű marosvásárhelyi utcanévtábla
(Forrás: Wikimedia Commons / Kulja)

Valentin Bretfelean a közszolgálati rádió marosvásárhelyi román adásának adott nyilatkozatában kijelentette: a törvények értelmében bármilyen reklámot vagy feliratot csakis a polgármesteri hivatal előzetes engedélyével lehet kihelyezni. A rendőrfőnök hozzátette a helyi rendőrség hétfőtől felszólítja az érintetteket, hogy távolítsák el a tulajdonukban levő ingatlanokról a nem hivatalos utcanévtáblákat. Ennek megtagadása esetén az érintettek 30 ezer lej és 50 ezer lej (2,1 millió és 3,5 millió forint) közötti bírságra számíthatnak – idézte honlapján a rendőrfőnököt a marosvásárhelyi rádió.

Romániában az önkormányzati törvény 2001 óta írja elő a többnyelvű feliratozást azokon a településeken, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. A városban az 1990-es – kivándorlási hullámot eredményező – etnikai konfliktusok után került kisebbségbe a magyarság, mely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X