nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Diszkriminatívak az egynyelvű táblák

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács egy panasz nyomán megállapította, diszkriminatív, hogy a Kovászna megyei közintézmények többsége csak román nyelven teszi hozzáférhetővé a közérdekű információkat.

MTI | 2012. szeptember 18.
|  

A Krónika című napilap beszámolója szerint a tanács egy Kovászna megyei személy panasza alapján vizsgálta meg a nyelvhasználat kérdését a székelyföldi Kovászna megye közintézményeiben. Az augusztusban hozott határozatot most juttatta el a panasztevő a sajtónak.

A diszkriminációellenes tanács határozatában megállapította, hogy 18 Kovászna megyei intézmény diszkriminálja a magyar lakosságot.

Az elmarasztalt intézmények  köztük a prefektúra, a Kovászna megyei törvényszék ügyészsége, a sepsiszentgyörgyi bíróság ügyészsége, a Kovászna megyei rendőrség, a sepsiszentgyörgyi városi rendőrség, a Kovászna megyei csendőrség, az állami levéltár Kovászna megyei igazgatósága, a számvevőszék, a Kovászna megyei vámhivatal, a megyei adóhivatal, a megyei nyugdíjpénztár vagy a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatal  nem teszik hozzáférhetővé magyar nyelven is a közérdekű információkat.

A tanács felszólította az elmarasztalt intézményeket, hogy pótolják a hiányzó kétnyelvű feliratokat, és magyar nyelven is tegyék elérhetővé a közérdekű információkat.

A neve elhallgatását kérő panaszos több tucat sepsiszentgyörgyi és Kovászna megyei közintézményt panaszolt be amiatt, hogy székházukon csak román nyelvű névtábla látható, s közérdekű információkat egyáltalán nem, vagy csak részben tesznek hozzáférhetővé magyar nyelven.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X