nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vajdasági Szabadegyetem

Szerdától vasárnapig tart a közéleti témákkal foglalkozó és kulturális programokat kínáló X. Vajdasági Szabadegyetem a délvidéki Kishegyes (Mali Idos) melletti Kátai tanyán.

MTI | 2012. július 4.
|  

A tízedik, jubileumi Vajdasági Szabadegyetem megszervezésének az a célja, hogy olyan szakmai és szellemi műhely legyen, amely elősegíti a vajdasági magyar fiatal értelmiség összefogását, együtt gondolkodását és véleményformálását a délvidéki magyar közösséget érintő kérdésekben - mondta el az MTI-nek kedden Jakus Lídia, a szabadegyetem egyik szervezőjének, a Vajdasági Ifjúsági Fórumnak (VIFÓ) az elnöke.

Az idei szabadegyetemen a gazdasági és a közéleti, valamint a média területén aktuális, az Európai Unió, Magyarország és a Vajdaság életét befolyásoló témákat dolgoznak fel.

A szabadegyetem programja szerint a szakmai előadásokat minden esetben beszélgetés követi, emellett plenáris vitafórumokat is tartanak majd a legaktuálisabb közéleti kérdésekről, vajdasági és magyarországi közéleti személyiségek, politikusok részvételével.

A Vajdasági Szabadegyetem résztvevői elsősorban a Vajdaságban élő és tanuló vajdasági magyar fiatalok, friss diplomások és fiatal vállalkozók, Magyarországon tanuló vajdasági magyar hallgatók, valamint együttműködő szervezeteik tagjai, aktivistái. Mellettük Horvátországból, Erdélyből és a Felvidékről is érkeznek majd résztvevők.

A rendezvényen a hallgatók létszáma nagyjából 150 fő, az előadókkal és szervezőkkel, valamint a meghívott vendégekkel, a sajtó képviselőivel együtt pedig 200-250-an fordulnak meg a szabadegyetemen, amely tavaly pénzhiány miatt elmaradt.

A közéleti témák feldolgozása mellett kulturális és szabadidős programokat is szerveznek a résztvevők számára, különös figyelmet fordítva a Vajdaságban élő kortárs művészeknek.

A X. Vajdasági Szabadegyetemmel a Kátai tanyán párhuzamosan zajlik a XI. Dombos Fest összművészeti fesztivál.

A szervezők adatai szerint a szabadegyetemen naponta 200-250-en fordulnak meg, a rendezvény öt napja pedig legalább 600-700 látogatót vonz, míg a Dombos Festen több ezer szórakozni vágyó fiatal fordul meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X