nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
What the f...
Nem megbízhatóak a Google Books statisztikái?

Furcsa jelenségeket produkál a Google Books NGram Viewer: egyes szavak 1820 körül eltűnnek, mások megszaporodnak, megint mások hosszú időre eltűnnek, hogy aztán később ismét igen gyakoriakká váljanak. A nyelvtörténet játszik szeszélyes játékot, vagy másról van szó?

Fejes László | 2010. december 21.
|  

Akik játszani kezdtek a Google Books Ngram Viewerével, bizonyára hamar rákerestek olyan szavakra, melyek általában közérdeklődésre tartanak számot. Ilyen például az f-word, az f betűs szó, melyet beszédben sem illő használni, leírni pedig még nagyobb illetlenség. Ám úgy tűnik, 1800-ban még nem volt az, viszont 1820-ra gyakorlatilag eltűnt. Aztán az 1950-es években megint megjelent, és hirtelen elkezdett szaporodni. A folyamat végét értjük: a nyelvhasználat kötetlenebbé vált, s bár a szó továbbra is durvának számított, a társadalom tűrőképessége megváltozott, a korábban tabunak számító szavak könnyebben bekerültek a könyvekbe is. A folyamat eleje azonban nem világos. A szó korábban nem számított durvának? Vagy korábban kevésbé voltak szemérmesek az írók? A választ akkor kapjuk meg, ha néhány más szó statisztikáját is megvizsgáljuk.

A cafe és a case gyakorisága
A cafe és a case gyakorisága

Vessük össze a cafe 'kávéház' és a case 'eset' szavakat. Azt várnánk, hogy az utóbbi sokkal gyakoribb, és ez így is van: azonban az ábra azt mutatja, hogy 1800-ban még gyakrabban fordult elő a 'kávéház', mint az 'eset'. Ez azért mégis fura. De vegyünk egy másik példát!

A fame és a same gyakorisága
A fame és a same gyakorisága

Hasonlót figyelhetünk meg a fame 'hírnév, dicsőség' és a same 'ugyanaz' szavak esetében: bár azt várnánk, hogy az utóbbi sokkal gyakoribb, 1800 előtt sokkal ritkább.

A lift és a list gyakorisága
A lift és a list gyakorisága

A következő példánk a lift 'felemel' (ill. 'fuvar', 'lift' stb.) és a list 'lista' szó előfordulásait hasonlítja össze. Itt is azt találjuk, hogy a sorrend 1800 körül megfordul.

Mire következtethetünk? Az ábrák egyértelműen azt mutatják, hogy 1800 körül történt valami. Talán megváltozott az angol nyelv? A másik, ami feltűnhet, hogy a vizsgált szópárok mindegyike abban különbözik, hogy az egyikben f van ott, ahol a másikban s. Nem csigázzuk tovább a kedélyeket, és eláruljuk a megoldást.

Az angolban (akárcsak a magyarban) az s betűnek volt egy másik alakváltozata is, az ſ (long s, azaz 'hosszú s'). A 18. századig ezt jóval gyakrabban használták, mint az s-t. 1800 körül azonban egyre gyakrabban használták az s-t, annyira, hogy 1820-ra az ſ gyakorlatilag teljesen eltűnt.

A hosszú s használati gyakorisága angol angol szövegekben
A hosszú s használati gyakorisága angol angol szövegekben
(Forrás: Wikimedia commons)

A szomorú igazság tehát az, hogy a Google Books Ngram Viewer nem minden esetben megbízható. Azt persze eddig is sejthettük, hogy a korpusz nem tökéletes, vannak benne szkennelési és karakterfelismerési hibák, de általában bízhatunk abban, hogy az ilyen hibák véletlenszerűek, és a nagy számok törvénye miatt az eredményt jelentősen nem befolyásolják. Jelen esetben azonban a Google szakemberei nagy hibát követtek el: egyáltalán nem vették figyelembe az ſ betűváltozat létét, és a karakterfelismerő program az összes ilyen betűt s helyett f-ként ismerte fel. Ez azt jelenti, hogy a Google Books Ngram Viewer az s betűt tartalmazó szavak gyakoriságát alulbecsüli, viszont az f betűt tartalmazókét – ha van hasonló szó, melyben s van – felül.

Könnyű azt is kitalálni, hogy a korai adatokban valójában nem az f betűs szó áll, hanem a suck 'szop, szív'. Persze ennek is van kevéssé szalonképes használata, de feltételezhetően nem ezek adják a nagy mennyiséget.

Forrás

More on "culturomics"

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X