nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az internet szabadságát követelik
A Német Kalózpárt a nagy berlini befutó

A Német Kalózpárt a vasárnapi berlini szavazás után egy csapásra a német politika sztárja lett.

MTI | 2011. szeptember 19.
|  

A 2006-ban svéd mintára alakult párt a szavazatok csaknem 9 százalékát szerezte meg, amivel történelmet írt, és először került be  egy németországi tartományi parlamentbe. A berlini választási eredmény a párt első és egyben óriási sikere, a korábbi tartományi választásokon ugyanis alig „rúgott labdába” és 2009-ben az országos parlamenti választásokon mindössze 2 százalékot szerzett.

A Német Kalózpárt elsősorban az „internetfüggő” fiatalok pártja, amely az információcsere, illetve az internet szabadságát, az utóbbi ingyenességét, a politika átláthatóságát tűzte zászlajára. Az utóbbi időben mindezt olyan célkitűzésekkel egészített ki, mint a tömegközlekedés ingyenessé tétele, továbbá a kábítószer-fogyasztás liberalizálása,  valamint a kábítószerekkel, illetve egyéb drogokkal kapcsolatos ismeretek oktatása az iskolákban. Sürgette továbbá  a választói jog kiszélesítését, illetve a választói korhatár leszállítását is.

Elemzők szerint a Német Kalózpárt sikerének több oka van. A kis és fiatal pártot elsősorban a „dilettantizmus bája” juttathatta be a  berlini törvényhozásba. Sikerét ugyanakkor jelentős mértékben magyarázza a liberális FDP kudarca is. Egyértelmű ugyanis, hogy a szabad demokraták számos kiábrándult szavazója az FDP helyett a „kalózok” pártjára adta le voksát.

Az eddig alig ismert párt sikere ugyanakkor bizonyítéka azoknak a változásoknak is, amelyek a német politikai életben az elmúlt időszakban mentek végbe. Ennek lényege a nagy néppártokból való, növekvő méretű kiábrándulás és a kisebb pártok erősödése. Ennek az irányzatnak a fő nyertese ebben az évben a  Zöldek pártja volt, Berlinben azonban a szavazók egy újabb kis pártot is találtak maguknak.

Az említett „dilettantizmust” jelzi, hogy a Berlinben alig több mint 1000 taggal  rendelkező Német Kalózpárt helyi vezetője egy televíziós vitában bebizonyította: alig konyít a főváros, illetve a tartomány problémáihoz, fogalma sem volt például arról, hogy mennyi Berlin – csillagászati – adóssága. Attól pedig végképp tartózkodott, hogy a gazdasági problémák megoldásával, a munkanélküliség csökkentésével kapcsolatban állást foglaljon.

Az internet teljes térnyerésének szorgalmazásán kívül a Német Kalózpártnak nincs semmifajta önálló arculata. Mindez a bejutáshoz elegendő volt, a támogatás azonban  megfigyelők szerint hamar elillanhat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2011. szeptember 19. 21:52

Nem tudnak ezek semmit a polgárpukkasztásról. A mi jó kis magyar „tavasszal szavazz f*sszal” mozgalmunk sokkal ötletesebb és lényegretörőbb volt. :)

Információ
X