nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pszichózis
Tömegpánik SMS-ben

A közösségi média újabb kori történetének legnagyobb pánikeseménye zajlott a napokban Indiában. Az interneten hamis fotók és híradások keringtek kilátásba helyezett erőszakos cselekményekről – az eredmény: mindent elsöprő pánik és tömeges exodus.

nyest.hu | 2012. augusztus 25.
|  

„Hölgyem, ne lépjen ki a házából! Nagy baj van! Kasztjának tagjait megtámadják. Hét nőt öltek meg Yelankában.” – ilyen és ehhez hasonló szöveges üzenetek érkeztek a déli országrészben élő északkelet-indiai bevándorlók telefonjaira augusztus közepétől, számolt be róla a New Scientist.

Tömegpánik az indiai állomásokon
Tömegpánik az indiai állomásokon
(Forrás: rediff.com)

Az üzenetek tömegpánikot okoztak Dél- és Nyugat-India nagyvárosaiban, köztük Mumbaiban és Chennaiban, több tízezer (egyes becslések szerint akár százezer) ember hagyta el otthonát, hogy a biztonságosnak tartott városba, Assamba utazzon. A megfélemlített tömegek ellepték a vasúti szerelvényeket. Sokan a száguldó vonatokról zuhantak le, másokat a tömeg nyomott agyon a tumultusban. Az indiai kormány tájékoztatása szerint legalább öten vesztették életüket a pániknak köszönhetően.

Az üzeneteknek semmiféle valóságalapjuk nem volt: a hoax kieszelői azt használták ki, hogy Indiában nem ritkák a különböző etnikai-vallási feszültségek.

A hazaérkezők tömegei Guwahatiban
A hazaérkezők tömegei Guwahatiban
(Forrás: rediff.com)

Indiában a zavargások és a pletykák régóta szorosan összefüggnek, ez pedig jóval az elektronikus média megjelenése előtt is így volt – nyilatkozta a lapnak egy bangalore-i polgárjogi társaság vezetője. Az elektronikus média mindehhez csupán lendületet ad.

Annak érdekében, hogy csökkentse a károkat, az indiai kormány a mai napig 250 weboldalt tiltott be – számol be róla a The Hindu. A kormány közlése szerint olyan lapokról van szó, amelyek hamis híreket, fotókat és videókat közöltek. A lapnak nyilatkozó kormánytisztviselő szerint további oldalakat is blokkolni fognak. A blokkolt oldalak nagy része pakisztáni, kisebb részük pedig különböző nyugat-ázsiai és amerikai weblap volt.

Szintén a feszültség csökkentése érdekében megtiltották az SMS-ek tömeges küldését is: augusztus 17-től 15 napig senki sem küldhet egyszerre öt SMS-nél vagy MMS-nél többet és MMS-küldés során nem továbbíthat 20KB-nál nagyobb adatmennyiséget a mobilkészülékeken.

Az indiai kormány szerint nyilvánvaló, hogy az országot internetes támadás érte, és egyértelműen pakisztáni keményvonalas csoportokat tesz felelőssé az eseményekért. A hamisított dokumentumok, „fotósoppolt” képek már július 13-a óta terjedtek az interneten olyan fórumokon, mint a Facebook, a Twitter és a Youtube, ahol az állítólagos elkövetők több hamis fiókot hoztak létre az anyagok terjesztése érdekében.

A Facebook a napokban úgy döntött, hogy eltávolítja az indiai zavargásokról szóló képeket, a gyűlöletbeszédet tartalmazó hozzászólásokat, a feltöltők fiókjait pedig blokkolja. A helyzet komolyságára való tekintettel a Facebook „nagyszámú alkalmazottja dolgozik a képek és videók ellenőrzésén és eltávolításán”.

Hivatalos tájékoztatás szerint csak Karnataka államból 30 ezer ember utazott el.

Tömegpánik SMS-ben

A rediff indiai híroldal a Guwahati vasúti pályaudvaron készült beszámolója kissé árnyalja a pánik dinamikáját. A tudósító megjegyezte, hogy az állomásra érkező emberek többsége személyesen nem kapott semmilyen fenyegető üzenetet. Többen a munkahelyükön hallották, hogy másokat erőszakkal fenyegettek, amennyiben nem hagyják el a tartományt a Ramadan végéig. Sokukat otthonról családtagjaik hívtak és könyörögtek nekik, hogy saját biztonságuk érdekében utazzanak haza: őket a guwahati televíziós csatornákon a menekülőkről bemutatott felvételek, a tumultuózus jelenetek sokkolták.

Az egyik menekülő a tudósítónak elmondta, hogy ő akkor döntött a hazatérés mellett, amikor pániktól rettegő barátai és otthon maradt rokonai kezdték hívogatni. „Engem személyesen senki sem fenyegetett meg, de barátaim úgy gondolták, azonnal el kellene utaznunk, mivel állítólag voltak olyan esetek, hogy assamiakat ismeretlenek megfenyegettek. A munkaadóm és helyi szomszédaim mind azt mondták, ne menjek, de én hazafutottam, olyan gyorsan, hogy még a pénzemet és más dolgaimat is a bengalurui albérletemben hagytam. Szeretnék visszamenni, ha megnyugszanak a dolgok.”

Egy 24 éves, szintén Bengaluruban dolgozó biztonsági őr hasonló okokból menekült: „Semmilyen fenyegetést nem kaptam, és személyesen nem láttam semmiféle balhét. Mégis hazajöttem 14 barátommal egy csoportban, mert annyira rettegtünk, hogy el kellett indulnunk.”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Pesta 2012. augusztus 26. 09:34

:D Nem a lehallgatásra gondoltam. :D Magyarországon még az egymás után kiadott hivatalos sajtónyilatkozataik is képesek homlokegyenest ellentmondani egymásnak. Szegény rendőrségi twitteres operátorok egyből belezavarodnának a polkorrekt beszédbe. "19:25 - Egy 5-10 emberből álló csoport fekete mellényben kelt félelmet a földművelő szerszámoknak látszó tárgyakkal békésen hadonászó, alig 100 fős bámészkodó csoport körében."

Rákerestem azért, és van twittere a magyar rendőrségnek is, csak épp aktualitását illetően az előző hozzászólásomat folytathatnám...

2 Galván Tivadar 2012. augusztus 25. 18:33

@Pesta: Nálunk is fészbukkolhat meg tvitterelhet a rendőrség eleget; azért is vontak ostromzárat Csókakő köré.

1 Pesta 2012. augusztus 25. 16:12

A tavalyi, Londonból kiinduló zavargások idején is érdekes volt megfigyelni a tömegmédia hatását. Angliában szerencsére nem csak a nagy csinnadrattával beharangozott zsíros kormányzati projektek keretében van jelen a hivatalos élet egy-egy használhatatlan portál erejéig, hanem megvan a regionális rendőri stb. szerveknek is a hivatalos FB és Twitter oldaluk, így az álhíreknek elejét veszik.

Információ
X