nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nők egyszerűbb jelszavakat használnak

Felmérés készült a magyar internetezők jelszóhasználati szokásairól. Az adatok szerint a férfiak inkább ügyelnek a biztonságra.

IT café | 2011. február 18.
|  

A NOD32-t fejlesztő ESET magyarországi képviseletének megbízásából az NRC piackutató januárban egy online kérdőíves felmérést végzett, amelyben arra kereste a választ, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használnak a magyar internetezők a levelezésük védelmére. A vizsgálat ezer fő megkérdezésével készült, és reprezentatív a 18-69 év közötti, legalább heti rendszerességgel internetezőkre nem, korcsoport, végzettség és lakóhelytípus szerint.

Az eredmények azt mutatják, hogy a magyar felhasználók jelentős része könnyen feltörhető jelszavakat használ. A legegyszerűbb jelszavakat a nők alkalmazzák. 27 százalékuk egy szimpla számsort vagy betűsort – mint „levelezes” vagy „123456” – választ jelszóként, míg férfiaknál ez az arány 19 százalék. A férfiak 36 százaléka betűket és számjegyeket (például „sanyi1982”, „baba12”) is alkalmaz jelszavában, míg a nőknek csak 31 százaléka teszi ezt. Kis- és nagybetűket a nők 18, a férfiaknak pedig 24 százaléka használ.

„A jelszavak feltörésére alkalmazott technológia fejlődése miatt az ideális jelszó ma már 10-12 karakter felett van, és egyaránt tartalmaz számokat, illetve kis- és nagybetűket, valamint egyéb írásjeleket” – mondja Kiss Zoltán Gergő, az ESET magyarországi képviseletének vezető tanácsadója, aki szerint a „Sanyirolt456-B” vagy a „MamuciBrak35;” már a jobb jelszavak közé tartozik. A szakértő hozzáteszi azt is, hogy nehezen feltörhető jelszavak a hosszabb kifejezések is, például az „énelmentemavásárbafélpénzzel” vagy a „jajdeszeretemamákostésztát” a hosszúságánál fogva szintén az erős jelszavak közé tartozik.

A kutatás eredménye szerint ilyen kifejezéseket a férfiak 3, a nők 6 százaléka használ adatainak védelmére. A nők egyébként valamivel jobb emlékezőképességgel rendelkeznek, mivel csak 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem tudja a jelszavát fejből, mert azt a gép tárolja – a férfiaknak 4 százaléka állította ugyanezt.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a hazai internetezők egyharmada csak betűk és számjegyek kombinációját használja jelszavában. A többi korcsoporthoz képest a 18-29 évesek nagyobb arányban használnak kitalált szavakat („lianwer”, „gianron”), kifejezéseket adataik védelmére, míg az 50-69 közötti korosztály inkább tart elegendőnek egy egyszerű szót vagy számsort. A budapesti lakosokra és a felsőfokú végzettségűekre jellemzőbb a kis- és nagybetűk kombinált használata, míg a fővárosiakhoz képest a községekben lakók közül kétszer annyian választanak nehezebben feltörhető kifejezéseket adataik védelmére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 El Vaquero 2012. december 10. 22:53

@összetéveszthetetlen: igazad van, online szolgáltatásoknál nincs brute-force, így nem kell hosszú jelszó. Helyi gépen viszont elkel a 12, sőt, biztonsági szakértők 20 karaktert szoktak ajánlani, azt már tényleg nem töri fel senki. 20 karakter pedig nem olyan sok, ha jól választjuk meg a jelszót, "énelmentemavásárbafélpénzzel" típusú találékonyságból könnyen összejön.

3 Szojmu 2012. december 10. 17:34

Az egyediség és az emlékezés mindenképpen fontos, de hogy hány betű ideális, azt nem tudom, de aki meg tud jegyezni tizenkét karaktert, az nyugodtan élhet a lehetősséggel, mert nem kell felírni se gépre, se cetlire. Óvatosság szerintem nem árt akkor sem, ha valaki nem dől be egy üzletnek.

2 összetéveszthetetlen 2011. február 19. 01:19

"A jelszavak feltörésére alkalmazott technológia fejlődése miatt az ideális jelszó ma már 10-12 karakter felett van"

Ez így általánosan kijelentve hülyeség. A web-es levelezők tipikusan nem azok, amiket olyan könnyen és gyorsan lehet brute-force-olni. Lásd gmail, amelyik még captcha-t is ad pár próbálkozás után. Vagyis semmiféle technológiai fejlődés nincs, ami segít ott próbálkozni. A biztonságtechnikában érdekelteknek mindig érdeke sokkal veszélyesebbnek beállítani a helyzetet, mint ami valójában... Az emberek ijesztgetéséből élnek elvégre. És ha ők csinálnak ilyen témában statisztikát... káposztát a kecskére.

1 Pesta 2011. február 18. 10:48

Idézem:

„A legegyszerűbb jelszavakat a nők alkalmazzák.”

„A nők egyébként valamivel jobb emlékezőképességgel rendelkeznek, mivel csak 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem tudja a jelszavát fejből.”

Na, ezt hívom én politikuslogikának.

Információ
X