nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Titkos dokumentumok áradatával fenyeget Assange

Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója titkos dokumentumok áradatával fenyeget arra az esetre, ha végleg ellehetetlenítenék a honlap működését.

MTI | 2011. január 31.
|  

A CBS amerikai televízió 60 minutes című műsorának adott, vasárnap sugárzott exkluzív nyilatkozatában az ausztrál újságíró elmondta, hogy csoportja kidolgozott egy rendszert, amelynek révén a még nem publikált titkos anyagokat nyilvánosságra hozhatják. Mintegy százezer ilyen dokumentumról készült biztonsági másolat, amelyeket azonban titkosítottak. Ezeket nagyon sok emberhez juttatták el, s a titkosítás feloldásához mindössze a kulcsokat kell átadniuk.

Assange - aki ellen az Egyesült Államokban büntetőjogi vizsgálat folyik amerikai diplomáciai táviratok, valamint titkos vagy bizalmas dokumentumok százezreinek kiszivárogtatása miatt – közölte, hogy a titkosítást feloldó kulcsokat csak a legvégső esetben küldenék szét. „Ha bizonyos számú embert bebörtönöznek vagy meggyilkolnak, amikor azt érezzük, hogy nem tudjuk folytatni (a dokumentumok terjesztését), és más embereknek kell átvenniük (tevékenységünket), kiadhatjuk a kulcsokat" - mondta.

A 39 éves újságíró tagadta, hogy Amerika-ellenes érzelmek vagy politikai jellegű megfontolások mozgatnák, és csoportját a szabad sajtó harcosának nevezte.

„Nem arról van szó, hogy mentsük meg a bálnákat. Arról van szó, hogy az embereket el kell látni információkkal, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy tudják, meg kell-e védeniük a bálnákat vagy sem" – szögezte le, hozzátéve, hogy a nyers információkra van szükség ahhoz, hogy igazságos legyen a társadalom, és működjön a civil szféra.

A Forbes magazinban tavaly novemberben megjelent nyilatkozatában Assange értésre adta, hogy a WikiLeaks rengeteg dokumentumot hozhat nyilvánosságra a legnagyobb amerikai pénzintézet, a Bank of America kapcsán. A CBS kérdésére azonban nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy valóban erre készül. A Forbes megjelenésének napján a pénzintézet részvényeinek árfolyama több mint 3 százalékot esett a New York-i tőzsdén.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X