nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A legnépszerűbb nevek Európában

Észrevette, hogy a Facebook magyar felhasználói között milyen sok a Bence és a Jázmin? Nem? Nem véletlenül! A statisztikai adatokat akkor tudjuk értelmezni, ha tudjuk, milyen adatok alapján készültek.

nyest.hu | 2012. november 4.
|  

Az államok által készített statisztikákból gyakran kiderül az is, hogy melyek a legnépszerűbb nevek az adott országban. Ha azonban Európa összes országának eredménye érdekel minket, akkor negyvenegynéhány ország statisztikáját kell végigböngésznünk. Ennél egyszerűbb, ha egy olyan adatbázisból gyűjtjük ki az adatokat, melyekben a lakosság jelentős része szerepel. Ilyen lehet például a Facebook. A Facebookon olyan sokan vannak regisztrálva, hogy az ő adataikat jó eséllyel reprezentatívnak tekinthetjük. Terjeng is két térkép az interneten, mely állítólag a Facebook-felhasználók körében országonként legnépszerűbb neveket jeleníti meg. A férfiak körében állítólag az alábbi nevek a legnépszerűbbek:

A legnépszerűbb férfinevek a Facebookon?
A legnépszerűbb férfinevek a Facebookon?

A kép némely esetekben igazolni látszik sztereotípiáinkat: nyilván sok olaszt hívnak Francescónak, az oroszoknál sok az Alekszandr, és a Juhani is tipikus finn névnek tűnik. Vannak azonban furcsaságok is: tényleg a legtöbb német férfi a Leon nevet viselné? Arról nem is szólva, hogy tényleg ennyire sok magyar férfit hívnának Bencének?

Nos, elgondolkodhatunk azon, hogy valójában mennyire reprezentatív a Facebook-felhasználók köre. Nyilvánvaló, hogy a Bence a fiatalabb korosztály körében lehet gyakori név, és az is nyilvánvaló, hogy a fiatalok közül többen használják a Facebookot, mint az idősebbek. Lehetséges tehát, hogy ez torzítja el a képet? Mi a helyzet a női neveknél?

A legnépszerűbb női nevek a Facebookon?
A legnépszerűbb női nevek a Facebookon?

Nos, a Jázmin mégiscsak több, mint furcsa. Ha van legalább száz ismerősünk a Facebookon, nézzük meg, találunk-e közöttük Jázmint vagy Bencét! Nézzük meg, hogy találunk-e olyan keresztneveket, amelyeket négy-öt ismerősünk is visel! Aligha lesz olyan olvasónk, akinek a legtöbb férfiismerősét Bencének, a legtöbb nőismerősét Jázminnak hívnák! Sokkal valószínűbb, hogy legtöbb olvasónknak nem lesz sem Bence, sem Jázmin nevű ismerőse – akiknek pedig van, azoknak is lesz több olyan ismerősük, aki más nevet visel. Akkor pedig honnan származhatnak a térképre került adatok?

Nos, szerencsére viszonylag könnyű dolgunk van, mert sikerült megtalálnunk a két térkép forrását. A térképeket Janko Cvetkov készítette, és nem a Facebook-felhasználók adatait mutatja, hanem a legnépszerűbb neveket, melyeket Európában fiú- és lánygyermekeknek adnak, méghozzá a Wikipédia erről szóló oldala alapján. A térkép elkészülte óta a Wikipédia adatai is módosultak, ráadásul a térképen sem egy bizonyos évből származó adatok szerepelnek, hanem azok, amelyek az adott időszakban a Wikipédián elérhetőek voltak. Mivel pedig a névadási szokások változnak, a névadásban is vannak divatok, a lakosság egészében megtalálható nevek, illetve a babáknak éppen adott nevek egészen más képet mutathatnak.

Hogy miért írják egyesek, hogy az adatok a Facebookról származnak? Az aligha deríthető ki, hogy aki először ezt leírta, az miért tette – talán úgy vélte, ezzel több olvasót vonzhat. A többiek pedig tőle, illetve egymástól vették át az információt – persze forrásmegjelölés nélkül. A források visszakövetése nélkül pedig nehéz meggyőződni az adatok hitelességéről: gyakran ez is a cél.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 Yogi 2012. november 5. 01:57

Az egyik macskámat Jázminnak hívják, de csak ritkán facebookozik.

5 Varmer 2012. november 4. 16:30

Szerintem a Bence tényleg elég gyakori, nekem mondjuk 4 közelibb Bence ismerősöm van, a Jázmin biztos, hogy nem igaz.

4 Annie 2012. november 4. 16:18

én két Bencét ismerek, de a Jázmin gyanúsan az elmúlt pár évben jött divatba, ennyien még nem lehetnek annyi idősek, hogy facebookozzanak :)

3 Sultanus Constantinus 2012. november 4. 15:07

Már kezdtem megijedni, hogy a térképek a valóságot tükrözik, aztán a női neveket látván azt gondoltam, hogy az valami vicc lesz, de a végigérve a cikken szerencsére kiderült a turpisság.

Ha nem lenne a térképekhez magyarázat, akkor komolyan azt hinném, hogy a LEGRITKÁBB neveket ábrázolja...

2 Fejes László (nyest.hu) 2012. november 4. 13:52

@JL: Köszönjük a kiegészítést. A második keresztnevet Magyarországon sem mindenki használja. Ha belegondolok, a statisztikával kapcsolatban az is kérdéses, hogy ahol több keresztnevet is lehet adni, ezeket az egyes országok statisztikái hogyan kezelik. Lehet, hogy nem egységesen.

1 JL 2012. november 4. 13:00

Nagyon jó cikk, köszönöm!

A fönt említetteken kívül (változó divatok stb.) figyelembe kellene venni azt is, hogy pl. Finn- és Svédországban szokás több keresztnevet adni, amelyek közül csak az egyiket (általában az elsőt) használják -- a többi, vagyis a "teljes név" csak olyan kontextusokban szerepel, amelyekben a magyar gyakorlatban az "anyja leánykori neve". (Második vagy harmadik keresztnévnek gyakran pl a családban használt, hagyományos neveket választanak, tehát a nem-első keresztneveket nem annyira érintik a névadási divatok.) Maria és Juhani mint első (általában használt) keresztnév nem roppant gyakori, második keresztnévként pedig gyakran használják.

Információ
X