nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kétnyelvűség valódi ára

Kanada hivatalosan kétnyelvű, és egy új kimutatás pontosan megmondja, hogy mennyibe is kerül évente a kétnyelvűség az ország számára.

nyest.hu | 2012. január 20.
|  

Kanada 1969 óta a hivatalos kétnyelvűség politikáját követi, mely szerint a két nyelvnek minden tekintetben egyenlő jogot kell biztosítani szövetségi szinten. A neokonzervatív Fraser Intézet most kiszámolta, hogy mennyibe is kerül a kétnyelvűség a kanadai kormánynak, így egyben a kanadai adófizetőknek.

Az intézet jelentése szerint a kétnyelvű szolgáltatások biztosítása évente 2,4 milliárd kanadai dollárjába (560milliárd Ft) az országnak. Ez azt jelenti, hogy a kanadai állampolgároknak évente átlag 85 dollárjába (20 ezer Ft) kerül a hivatalos kényelvűség.

A cikk azt is megjegyzi, hogy bár évek óta emelkedik a kétnyelvű állampolgárok aránya – ami jelenleg 17,4 százalék – ez még igen messze van attól, hogy a kétnyelvűségi elkötelezettségből fakadó fordítási költségeken lényegesen csökkenteni lehetne.

A Fraser Intézet azt is hozzáteszi közleményében, hogy a 2,4 milliárd dollár a kanadai GDP kevesebb mint 1 százalékát teszi ki. Ezzel szemben az egészségügy a GDP 11,7 százalékát emészti fel.

A kétnyelvűségi politikával kapcsolatos kiadások többségét a mindkét nyelven elérhető közoktatás fenntartása teszi ki, a többit pedig a kétnyelvű nyomtatványok és reklámok előállítása.

Forrás

Global Montreal: Official languages cost taxpayers $2.4B: report

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Fejes László (nyest.hu) 2012. január 21. 19:12

@doncsecz: Nem értem. Ez a cikk nem az Unióról és nem a luxemburgiról szól. Ráadásul te magad írtad: „Azonkívül Kanada gazdag ország.” Akkor ez most hogy jön ide?

3 doncsecz 2012. január 21. 19:05

@Fejes László (nyest.hu): Más országokra viszont ez vonatkozik, mint az Unióra, ahol a luxemburgira nem akartak költeni. Nyugodtan spórolhattak volna máson, nem ezen, mert nem ez okozta a válságot se.

2 Fejes László (nyest.hu) 2012. január 21. 14:15

@doncsecz: Szerintem szó sincs sopánkodásról. A cikk pont azt hozza ki, h fejenként 85 dollár ÉVENTE – ez egyáltalán nem sok.

1 doncsecz 2012. január 21. 09:30

Ezen mit kell sopánkodni, az ilyesmi a legjobbak közé tartozik, amire pénzt kell költeni. Ha nem költenének más eszelőségekre, meg a nagy politikusok fizetésére, több pénzt spórolnának meg. Azonkívül Kanada gazdag ország.

Információ
X