nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ez itt a tábla helye
Hiányoznak a magyar nyelvű táblák

Több mint 30 dél-szlovákiai településen helyeztek el háromnyelvű feliratot a Kétnyelvű Dél-Szlovákia – Dvojjazyčné Južné Slovensko civil mozgalom aktivistái a hét végén, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a magyar nyelvű helységnévtáblák hiányára.

MTI | 2012. január 16.
|  

„A Táblatörvény értelmében (191/1994), Dél-Szlovákia bizonyos településein a szlovák felirat alatt kötelező lenne feltüntetni a községek nevét magyarul is, ám ezek a kékszínű táblák sok helyütt évek óta hiányoznak – olvasható a mozgalom közleményében, amelyet a Bumm.sk hírportál közölt vasárnap.

A közlemény emlékeztet: „A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom 2011. október 23-án felmérést készített, s mint kiderült, legalább 34 település 76 magyar táblája hiányzott. Ma ez a szám 81. Ezért a mozgalom októberben levelet intézett a közútkezelőkhöz, október 26-án pedig kedvező választ is kapott a hivataltól a táblák pótlása ügyében, miszerint a lehető legrövidebb időn belül pótolják a táblákat”.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái a hétvégén újra végigjárták az érintett falvakat, és azt tapasztalták, hogy a helyzet semmit sem változott. Egyetlen helyen sem jelentek meg a kék táblák, a szóbeli és az írásbeli ígéretek ellenére sem.

„Aktivistáink ezért az összes tábla alá egy háromnyelvű feliratot helyeztek el, mely felhívja a figyelmet a törvénysértésre. Ez reményeink szerint az összes érintett felet, a közútkezelőt és az önkormányzatokat is haladéktalan cselekvésre készteti. A felirat a következő: Ezen a településen a törvény értelmében kötelező feltüntetni a helység nevét a nemzeti kisebbség nyelvén is. A tábla hiánya törvénysértés!” – áll a dokumentumban.

Hiányoznak a magyar nyelvű táblák
Forrás: MTI / Komka Péter

A mozgalom rámutat: a táblák esete nem egyedi. Ugyanezzel az ellenállással találkozni a hivatalokban és a hatóságok részéről is, „mikor ügyeinket törvényes módon, magyarul szeretnénk intézni. Közös érdekünk, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a gyakran »átlag felettinek« titulált jogokra, melyek alkalmazását az érdektelenség és a hivatalos szervek csendes szabotálása teszi lehetetlenné”.

„Szlovákia akkor lesz egy jobb hely mindannyiunk számára, ha véleményünket nem csak szavakban, de tettekben is vállaljuk. Ne féljünk élni jogainkkal! A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom a jövőben is figyelemmel követi majd, miként sikerül betartani a hatóságoknak és az önkormányzatoknak azokat a rendelkezéseket, melyeket törvények szabályoznak” – zárul a közlemény.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X