nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fontos vagy! – matricával a kétnyelvűségért

Már mintegy húsz révkomáromi vállalkozás, intézmény csatlakozott a Fontos vagy! mozgalomhoz, amelynek célja, hogy a magyarlakta településeken mindenhol kétnyelvűek legyenek a feliratok – írta szerdán a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

MTI | 2011. október 20.
|  

„Ha fontos a pénzünk, legyen fontos a nyelvünk is” – hirdetik a civilek. A Fontos vagy! mozgalom ötlete idén tavasszal született meg, azt követően, hogy civil aktivisták – az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás tagjai – sikeresen követelték, hogy tegyék újra kétnyelvűvé a révkomáromi kórház üdvözlőtábláját – mondta el a Bummnak Boldoghy Olivér. Az akció sikerén, valamint az egyre terjedő, kétnyelvűséget követelő matricakampányokon felbuzdulva fogtak bele az új kezdeményezésbe.

Boldoghy szerint a nyár folyamán kristályosodott ki, milyen módon indítják el kampányukat, melynek fő célja a dél-szlovákiai, magyarok által is lakott városok és falvak „kétnyelvűsítése”. Jelenleg Boldoghy Olivér a Fontos vagy! mozgalom koordinátora.

A révkomáromi kezdeményezés honlapján gyűjti össze azokat az üzleteket, vállalkozásokat, intézményeket és vendéglátóhelyeket, amelyek a szlovák mellett magyar feliratokkal, reklámokkal is kommunikálnak vevőikkel, ügyfeleikkel.

A mozgalom aktivistái első körben a révkomáromi vállalkozások, intézmények vezetőit keresik fel, s felajánlják nekik, hogy csatlakozzanak. Amennyiben az adott hely vállalja, hogy a fontos információkat magyarul is feltünteti, illetve munkatársaik magyar nyelven is beszélnek, a vállalkozás egy Fontos vagy! feliratú matricát kap, s a mozgalom honlapjára is felkerülnek a cég, illetve intézmény adatai.

„Ahol ezt a matricát látod, ott biztos lehetsz abban, hogy a kiszolgálásnál és az ügyintézésnél megtisztelnek nyelvedben és kultúrádban, mely szülőföldünkön évszázadok óta őshonos. A matrica használója büszkén hirdeti, számára az őslakosok nyelve fontos, használata pedig elengedhetetlen. Egy ilyen helyen biztos lehetsz abban, hogy a tulajdonos számára kiemelten Fontos vagy!” – olvasható a mozgalom honlapján.

„Egyáltalán nem arról van szó, hogy nem értünk, vagy nem akarunk érteni az állam hivatalos nyelvén. Távol álljon tőlünk! Egyszerűen mindenkinek el kell fogadnia, hogy mi is itt élünk, ezt a tényt pedig következetesen szeretnénk viszontlátni közös ’házunk’ homlokzatán, a ’csengőn’ és a ’postaládán’ is, mégpedig abban a természetes alakban, melyet az őseink hagytak ránk, akik fáradságos munkával építették meg számunkra ezt a csodálatos házat-hazát. Ezért született ez a kezdeményezés” – állítja a mozgalom.

Boldoghy elmondta, hogy a későbbiekben városi és állami intézményeket, hivatalokat is meg akarnak szólítani. Hozzátette, szeretnék ellenőrizni azt is, hogy az önkormányzati, illetve Révkomárom városa által támogatott intézmények betartják-e a július elején született határozatot, mely előírja számukra a kétnyelvűséget.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X