nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Júliusig nem pótolják a hiányzó magyar helységnévtáblákat

Júliusig feltehetően nem kerülnek fel a dél-szlovákiai települések határait jelző oszlopokra azok a magyar nyelvű helységnévtáblák, amelyeknek a hatályos törvény értelmében minden olyan település határában kint kell lenniük, ahol a kisebbséghez tartozó lakosság aránya eléri a 20 százalékot – írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

MTI | 2012. január 18.
|  

Az újság szerint Rudolf Chmel (Híd) kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes hivatala kitérő választ kapott a közútkezelő vállalattól ez ügyben. Chmelék még októberben levélben jelezték a vállalatnak, hogy több helyen hiányoznak a helységneveket a kisebbség nyelvén is feltüntető táblák. A levélre választ nem kaptak, ezért tárgyalást kezdeményeztek a közútkezelő vállalat vezérigazgatójával – tájékoztatta a lapot Juhász László, a kormányhivatal nemzeti kisebbségi főosztályának vezetője.

„A vezérigazgató a múlt heti tárgyalás során biztosított bennünket, hogy a törvényben előírt időpontig, vagyis június 30-ig felülvizsgálják a hatáskörükbe tartozó útszakaszokon a kétnyelvű településnév-táblák állapotát és kiküszöbölik az esetleges hiányosságokat” – mondta Juhász.

A kormányhivatal a kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében megbírságolhatja azokat a szerveket, amelyek elmulasztják a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezését vagy pótlását. A bírságolásra viszont csak a törvényben előírt átmeneti időszak leteltével, vagyis idén július 1-jétől van mód – emlékeztetett Juhász László. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha nem pótolják a magyar táblákat, csak a következő kormány dönt az esetleges bírságolásról. A kérdés természetesen az, mely pártok alkotják majd az új kormányt, és lesz-e akarat ilyesmire.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom adatai szerint országszerte 81 magyar helységnévtábla hiányzik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X