nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarosítják a benzinkutakat Dél-Szlovákiában

Civil szervezetek nyomására a kormányhivatal 34 benzinkutat szólított fel a magyar feliratok pótlására.

nyest.hu | 2014. szeptember 29.
|  

Szlovákiában gyakran nem tartják be azokat a jogszabályokat, melyek szerint a veszélyre figyelmeztető feliratokat az államnyelv mellett kisebbségi nyelven is fel kell tüntetni ott, ahol az adott kisebbség aránya eléri a húsz százalékot. A Pro Civis Polgári Társulás tavaly 34 benzinkúton ellenőrizte a figyelmeztető feliratokat. Mint kiderült, egyik töltőállomáson sem tartották be a törvényt. A jogsértésről tájékoztatták a kormányhivatalt, de közel egy éven át nem kaptak választ – számol be a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

Akkor magyarok rágyújthatnak?
Akkor magyarok rágyújthatnak?
(Forrás: regina.sk)

Idén augusztusban a Pro Civis ismét a kormányhivatalhoz fordult, és azt a választ kapta, hogy a töltőállomásokat felszólították a hiányosságok pótlására. A portál közli a civil szervezet közleményét is, mely szerint a Pro Civis munkatársai „több mint három éve »helyettesítik« az államigazgatási szerveket, és készítik a kétnyelvű, szlovák-magyar formanyomtatványokat, fordítják a törvényeket (ami az állami szervek feladata lenne)”.

A közlemény szerint azonban „bár végtelen türelemre és sok kitartásra van szükség, igen is ki lehet kényszeríteni a törvény betartatását”, és arra biztatnak mindenkit, hogy éljen jogaival, és jelentse be a tapasztalt törvényszegéseket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X