nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A jóindulatra bízna mindent a Most-Híd javaslata

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala hiányolja a Most–Híd javaslatából azt a mechanizmust, amely kötelezővé tenné a vasúti kétnyelvűséget.

MTI | 2013. május 21.
|  

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet szerint hiányos és „nem feltétlenül alkalmas” a magyar feliratok megjeleníttetésére a Most–Híd szlovák-magyar pártnak a vasúti kétnyelvűséggel kapcsolatos törvényjavaslata – közölte a hirek.sk szlovákiai magyar hírportál pénteken.

A Most-Híd párt által a pozsonyi törvényhozás elé áprilisban beterjesztett, a vasúti kétnyelvűség megteremtését – azaz a vasúti feliratok, köztük a vasútállomások neveinek két nyelven való feltüntetését – célzó törvénytervezettel kapcsolatos kritika a civil szervezet és a Most-Híd között csütörtökön lezajlott egyeztetés során hangzott el. Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője az egyeztetés kapcsán elmondta: kritikával illették a szlovák-magyar párt tervezetét annak alkalmazhatósága kapcsán. Véleményük szerint a javaslat „nem feltétlenül alkalmas” arra, hogy segítségével valóban „alkalmazzák a vasúti kétnyelvűséget.” Hozzátette: hiányolják a Most–Híd javaslatából azt a mechanizmust, amely bármit is kötelezővé tenne.

„Minden a vasút vagy a hivatalnokok jóindulatától függ. Az eddigi nyomásgyakorlási küzdelem mindig azt jelezte, hogy ezek a megoldások nem bizonyulnak elegendőnek. Ha a magyar nyelvű táblák léte a hatóságok vagy a hivatalnokok jóindulatán múlik, akkor egész egyszerűen nem lesznek ilyen táblák” – mondta Tokár Géza. Az MTI-nek nyilatkozva hozzátette: az ernyőszervezet a jövő héten részletesen megfogalmazza, hogy a vasúti kétnyelvűséggel kapcsolatban mit tartanának kívánatosnak.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében az egyeztetés kapcsán a Most-Híd sajtóosztálya azt írta: pártjuk mindig is nyitott volt arra, hogy egy asztalhoz üljön mindenkivel, aki hajlandó a konstruktív párbeszédre. A szlovák-magyar párt törvénymódosító javaslatát korábban a Magyar Közösség Pártja (MKP) is bírálta, és visszavonására tett javaslatot, azt állítva, hogy a jogszabály káros precedenst teremthet, elfogadása esetén visszalépést jelentene a joggyakorlatban. A vasúti kétnyelvűség érdekében a Felvidéken már több mint egy éve kampányolnak különböző magyar szervezetek, eddig érdemi eredmény nélkül.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Rako 2013. május 21. 09:12

De necsak a helység/állomás névtáblák legyenek kétnyelvűek.

A vasúti kocsikban levő feliratokank is két- vagy több nyelvűnek kell lenniük. Itt Németországban mind a vasúti, mind a földalatti szerelvényekben több nyelvűek a fontos felírások/figyelmeztetések/utasítások.

De ahol hangos bemondó va, annak is két- vagy többnyelvűnek kell lennie.

Münchenben pl a német szöveg után elhangzik ugyanaz angolul is, pedig itt nincsenek angol őslakosok, kisebbség.

Információ
X