nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A hatodik Kutatók éjszakájára készülnek

A fénypolarizációtól a boszorkánykenőcs elkészítéséig számtalan érdekességről esik majd szó a Kutatók éjszakáján, amelyet az idén immár hatodik alkalommal rendeznek meg Magyarországon.

MTI | 2011. július 20.
|  

A Kutatók Éjszakája (Researchers' Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte megrendezett népszerű tudományos fesztivál. A rendezvény célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, bemutassa a tudósok érdekes, izgalmas életét, és ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

Az eseményt 2005 óta évente minden év szeptemberének negyedik péntekjén rendezik, ez idén szeptember 23-ára esik. A hazai rendezvénysorozatot a Tempus Közalapítvány szervezi, és az idén másodízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az esemény társszervezője – olvasható a Tempus Közalapítvány közleményében.

A rendezvény továbbra is ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel várja a nagyközönséget. A látogatók szeptember negyedik péntekén közvetlenül találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, megnézhetik találmányaikat, megismerhetik munkájukat különféle tudományos és egyben szórakoztató programok keretében.

A Kutatók Éjszakája idén is kínál újdonságokat.  Az ELTE-n például az érdeklődők megismerhetik az állatok égbolt-polarizáción alapuló tájékozódását, az elméleti biológiai játszóház pedig a kórokozók világában tapasztalható verseny alapelveit ismerteti játékosan. Kecskeméten mikroszkopikus lények válnak láthatóvá, Győrben pedig a növények misztikus világával ismerkedhetnek boszorkánykenőcs készítése közben.  A budapesti Planetárium is megnyitja kapuit, és legnépszerűbb előadásaival várja a látogatókat.

„Az új elemek mellett nem hiányozhatnak a legkedveltebb programok sem, így az élő test virtuális felszeletelése a Semmelweis Egyetemen, a robotfoci a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a világító állatok a Pécsi Tudományegyetemen vagy a vezető nélküli légi járművekkel való ismerkedés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik programján” – hangsúlyozza a közlemény.

Folytatódik a 2010-ben hagyományteremtő céllal indított Kutatók a neten blog- és weboldal-találkozó. A Kutatók éjszakája központi rendezvényén a tudományos blogok szerkesztői ismét kilépnek a virtuális világból, hogy személyesen mutassák be munkájukat az érdeklődőknek.

„A minőségi ismeretterjesztésre és szórakozásra az idén is garancia a Kutatók éjszakája. Az izgalmas programok a tudományos módszereket és eredményeket az előképzettséggel nem rendelkezők számára is érthető és élvezhető formában, interaktív módon mutatják be. Idén is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kutatások gyakorlati hasznosítása és maga a kutató kerüljön előtérbe, és hogy felkeltsük az érdeklődést a természettudományok iránt” – hangsúlyozta Kurucz Katalin, a Kutatók éjszakája projektvezetője.

Az idén a Kutatók éjszakája programjaira több mint ötvenezer látogatót várnak a magyarországi szervezők. A részletek a rendezvény honlapján és  Facebook.oldalán olvashatók.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X