nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hatszázmillióból támogatja a fiatal kutatókat az MTA

Idén harmadik alkalommal hirdeti meg tehetséges fiatal kutatók számára az immár egyetemekre is kiterjesztett Lendület Programot az MTA elnöke - olvasható az orientpress.hu-n.

Edupress | 2011. január 12.
|  

A kormányzati támogatásnak köszönhetően 2011-ben az új pályázatok finanszírozására 600 millió forint áll rendelkezésre. A nyertesek ígéretes kutatási programokra alapíthatnak új kutatócsoportokat akadémiai intézetekben vagy egyetemeken.

Pálinkás József, az MTA elnöke 2009-ben azzal a céllal indította el a Lendület Programot, hogy a kimagasló tehetségű fiatal kutatók hazai előrelépési lehetőségeit támogassa és elvándorlásukat megfékezze. Idén újdonság, hogy az MTA az egyetemekre is kiterjesztette a programot, így a kutatócsoportok vezetésére pályázók két kategóriában indulhatnak, életkorúknak megfelelően, a kutatóhely vezetőjével, illetve az egyetem rektorával való mérlegelés alapján.

Az első kategóriában az önálló kutatói pályájukat megkezdő harminc-negyven év közötti ígéretes fiatal kutatócsoport-vezetők pályázatait várják. A másikra olyan már sikeres, önálló kutatói pályát folytató 35-45 év közöttiek adhatják be pályázataikat, akik a nemzetközi mezőnyben is professzori kiválóságú vezető kutatók.

A támogatásért cserébe az MTA a leendő kutatócsoport-vezetőktől aktív kutatói és kutatásvezetési munkát vár el az elkövetkező 10-15 évben, valamint azt, hogy nemzetközi és hazai versenypályázati kutatásfinanszírozási forrásokból további támogatásokat nyerjenek el.

A Lendület Program felhívására 2009-ben 28, 2010 pedig 22 pályázat érkezett, mely kutatási terveket négy anonim bíráló értékelte. Az értékeléseket követően a második bírálati fordulóban az MTA elnöke által irányított, elismert kutatókból álló zsűri tett javaslatot a nyertesekre. A döntések alapján 2009-ben öt, míg az elmúlt évben hét kutatócsoport alakulhatott meg.

A korábbi pályázatokkal együtt az Akadémia 1,1 milliárd forintot fordít a programra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X