nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fémkenyérsütés, lézerfénytükrözés: Kutatók éjszakája

Húsz városban 625 eseményt kínál idén 21 intézmény pénteken a Kutatók Éjszakája: a budapesti helyszínek mellett 19 vidéki város - Baja, Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Kecskemét, Martonvásár, Miskolc Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Pécs, Piliscsaba, Sárospatak, Sopron, Szarvas, Szeged, Szombathely, Tatabánya és Veszprém ad otthont a Kutatók éjszakája rendezvényeinek.

MTI | 2009. szeptember 24.
|  

A fémkenyérsütéstől a lángfestésig, a termovíziótól a csillagászatig - ezzel lehetne röviden jellemezni azt a kínálatot, amellyel a Miskolci Egyetemen várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján.

Az érdeklődők részesei lehetnek a Föld forgása Eötvös- és Foucault-féle bizonyításának, emellett készíttethetnek magukról termofotót, megismerkedhetnek a műanyagok szerkezetével, a mágneses folyadékokkal vagy a szélturbinával, megtekinthetik a jövő szerszámgépeit, megízlelhetik az aranymosás izgalmait és számos más társadalom-, illetve természettudományi érdekességgel, kísérlettel, versennyel és bemutatóval találkozhatnak.

A programok több helyszínen zajlanak majd: az Egyetemvárosban, Miskolc belvárosában, a Szinva-teraszon, az Avasi és a Jezsuita Gimnáziumban; valamint Sárospatakon, a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar épületében. A miskolci helyszíneket és az Egyetemvárost oda-vissza közlekedő különleges, ingyenes buszjáratok kötik majd össze.

A program – annak ellenére, hogy időben pusztán egy estétől éjjelig tartó időszakra korlátozódik – meglehetősen sokszínű. A Kutatók kocsmájában például – amelynek a Kortyolda söröző ad otthont – a tavalyi évhez hasonlóan az egyetem professzorai mutatják be szakmájuk érdekességeit, egyéniségük kevésbé ismert oldalát könnyed formában. Az est különleges vendégeként a Szinva-terasz színpadán több turnusban mutatnak be érdekes fizikai kísérleteket a magdeburgi Otto von Guericke Társaság munkatársai. Másik különlegessége az idei rendezvénynek, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) egy információs busz és jelnyelvi animátorok segítségével nyújt bepillantást a siketek „képes” világába.

Az idei Kutatók éjszakája egyúttal tiszteletadás a Miskolci Egyetem jogelőd intézményeiben tevékenykedő kutatóknak is, a program több ponton kapcsolódik a 275. jubileumi tanévhez: a rendezvényt egyetemtörténeti előadás, diákhagyomány-bemutató és diákdalokra épülő előadás is színesíti. A miskolci szervezők az idén fotópályázatot is hirdetnek: a látogatók által készített fényképeket várnak a Kutatók éjszakája számukra izgalmasnak talált pillanatairól.

Győrött a legnagyobb érdeklődésre számot tartó programnak Sarkadi Nagy Balázs mechatronikai mérnökszakos hallgató elektronikus szín- és látásvizsgáló készülékének bemutatója ígérkezik a Széchenyi István Egyetemen. A tehetséges fiatalember a közelmúltban a kínai Csinnanban (Jinnan) sikerrel képviselte a magyar feltalálókat, a Budapesten tartott Géniusz-Európa 2009 nemzetközi találmányi vásáron pedig aranyérmet nyert az elektronikus látásvizsgáló készülékkel.

Az egyetem az általános és a középiskolai diákokat is bevonja a kutatók éjszakája délutáni programjaiba, mert a fiatalok körében is fontosnak tartja a tudományos élet népszerűsítését. Ennek szellemében a "kiskutatóknak" versenyt hirdetett, amelyre húsz iskolából harmincöt csapat mintegy félezer tanulóval nevezett. A csoportok szakmai kísérővel végiglátogathatják a győri egyetem laborjait. A labortúra során a gyerekeket korosztályuknak megfelelő kreatív feladatok elé állítják. Eközben érdekes tudományterületekről szerezhetnek tudomást, míg az érettségi előtt állók az egyetem szakjairól tájékozódhatnak.

A verseny végén kategóriánként győzteseket hirdet az egyetem, s a résztvevő kisdiákokat tiszteletbeli „kistudósokká”, „kiskutatókká” avatják.

A felnőttek esti vetélkedőjén huszonnégyen mérik össze tudásukat. Őket választották ki az előzetes online teszt alapján az 55 jelentkező közül. A versenyzőknek különböző tudományterületekről mulatságos kérdéseket kell megválaszolniuk. A győzteseket megjutalmazzák.

A vetélkedők mellett éjfélig különféle programokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket. Szó lesz egyebek között arról, hogy miért kék az ég, milyen hatása van a napnak és a fénynek az emberi szervezetre, továbbá az is kiderül, hogy mi a röntgensugárzás alkalmazásának haszna és kockázata. A programot a csillagos ég megfigyelése gazdagítja az egyetemi csillagvizsgálóban, amennyiben nem lesz felhős az ég.

Tatabányán Lézer a kézben címmel pénteken este hét órától látványos lézerbemutatón vehetnek részt az érdeklődők a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának aulájában. Bárki belevilágíthat egy lézerrel egy kristályba, kipróbálhatja a lézerfény tükrözését, lencsékkel való összegyűjtését és irányítását. A lézerbemutató előtt Hajtó János professzor, a főiskola oktatója tart előadást a Nano- és lézertechnológiák az ipar számára címmel.

A programokra a belépés díjtalan.

Címkék: Tech, Kutatás
Információ
X