nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„A kutatás kidobott pénz”

A maori és a pakeha őslakosok kommunikációjának tanulmányozására kérnek pénz új-zélandi kutatók – a kormány viszont nem lelkesedik.

nyest.hu | 2010. július 6.
|  

Új-zélandi kutatók azt remélik, csökkenthetik a régóta húzódó feszültséget a maori és pakeha őslakosok között, ha tanulmányozzák a kommunikációjukat. Az Új-zélandi Nyelvi Intézet munkatársai a két népcsoport testbeszédét, arcmimikáját és gesztusait hasonlították össze – ahhoz azonban, hogy tovább folytassák a kutatást, anyagi támogatásra lenne szükségük – írja a New Zealand Herald. Az illetékesek azonban nem lelkesednek a tervért. Egy volt parlamenti képviselő például úgy írja le a kutatást mint „totális pénzpocséklás”. Szerinte „100 tanulmány is létezik, ami hasznosabb eredményeket hozna”.

Az Új-Zélandon ismert komikus, Mike King viszont másképp látja a helyzetet: „Állandóan emberek között mozgok, és minél jobban ismerem a közönséget, annál több örömet tudok nekik szerezni, és annál kevesebb embert bántok meg”.

A maorik Új-Zéland polinéz eredetű őslakosai, akik az 1300-as években telepedtek meg a két szigeten. Hozzájuk képest újnak számítanak a pakehák, akik a brit és ír telepesek leszármazottaiként a 19., illetve a 20. században kerültek Új-Zélandra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X