nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
60 éves a Szabad Európa Rádió magyar adása

A Szabad Európa Rádió magyar stúdiója létrejöttének hatvanéves évfordulójáról emlékeztek meg csütörtökön este Bécsben egykori munkatársak részvételével.

MTI | 2011. október 9.
|  

A bécsi magyar kulturális intézetben Skultéty Csaba (rádiós nevén Ambrus Márton) és Büky Barna (Vadász János) idézte fel a Szabad Európa Rádiónál töltött éveket.

Az amerikai kormány által alapított Szabad Európa Rádió már 1950-ben is sugárzott magyar adásokat, egy görög hajó fedélzetéről. Később megalakult az úgynevezett magyar osztály, amely 1951. október 6-án jelentkezett először a rádió végleges székhelyéről, Münchenből.

A rendezvény vendége volt Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is, aki 1989-90 között a rádió budapesti stúdióját vezette. „A Szabad Európa Rádió főszerepet játszott a közép-kelet-európai rendszerváltásokban, a totalitárius világ összeomlásában. Paradox módon ezt a szerepet eddig nem ismerték fel, és Nyugaton nem sikertörténetként könyvelték el” – vélekedett az államtitkár.

A rádió elsődleges feladata az információszolgáltatás volt, a kommunista kormányok tájékoztatási egyeduralmának megtörése – mondta Büky Barna és Skultéty Csaba. A SZER magyar adása volt az első magyar nyelvű rádió, amelynél minden kerek órában sugároztak híreket, tízperces blokkokban – mondta Skultéty, aki 1951-től 33 éven át volt a SZER munkatársa.

A hidegháború körülményei közötti tevékenységről elmondta többek között, hogy előfordultak félreértések is: miután a keleti blokkban a lapok a kommunista pártok szócsövei voltak, a SZER hallgatói nyugati lapkommentárokat is hivatalos álláspontként értelmeztek.

Skultéty kijelentette, amerikai részről soha nem próbáltak beavatkozni hírszerkesztői munkájába vagy kommentárjaiba. „Közösek voltak az érdekeink” – tette hozzá. „Ezek az (1956-os) forradalom idején szétváltak egymástól. Míg a forradalom a saját útját követte, az Egyesült Államok nem tudta a jaltai határokat átlépni – fogalmazott.

Büky Barna visszaemlékezése szerint kezdetben amerikai magánemberek adományaiból tartották fenn, ezt később egészítette ki, 1974-ig, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a saját költségvetéséből. Büky szerint a CIA hibát követett el azzal, hogy nem vallotta be, az adományok nem elegendőek a rádió működtetésére. A résztvevők a beszélgetést vezető Szabó Csaba, a Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese kérdésére egyetértettek abban: ennek ellenére egyszer sem érezték, hogy a CIA megpróbált volna befolyást gyakorolni a munkájukra.

A SZER hallgatottsága a rendszerváltás után csökkent, magyar osztályának adása 1993-ban szűnt meg. „A győzelmünk a végünket jelentette” – fogalmazott Büky Barna.

A magyar osztály első vezetője Dessewffy Gyula egykori kisgazdapárti újságíró volt. A szerkesztőség munkatársa volt mások mellett Márai Sándor író, Mikes Imre (Gallicus) és Ekecs Géza (Cseke László).

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 peripetia 2011. október 9. 11:45

Érdekes, hogy sokat hallgattam annak idején a rádiót, míg volt magyar nyelvű adás, de még sem azok maradtam meg bennem igazán, hanem az a dicstelen szerep, amit 1956-ban játszott a magyar forradalom és szabadságharc idején. Pedig akkor még nem is éltem, csak utólag olvastam el híreit, szerepét. A rossz, mit rádió tesz, túl éli azt, a jó gyakorta sírba száll vele. Bruhahaaahhhaaa...

Információ
X