nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A média és a demokrácia viszonya

A prágai Forum 2000 médiakonferencia egyik hétfői pódiumbeszélgetése a demokrácia és a sajtó magyarországi helyzetével foglalkozott.

MTI | 2012. október 24.
|  

A média és a demokrácia kölcsönös viszonya volt a központi témája a Forum 2000 elnevezésű nemzetközi konferenciának, amely hétfőn nyílt meg Prágában. A kétnapos konferencia idei témáját a fórum alapítója, a tavaly decemberben elhunyt Václav Havel volt csehszlovák és cseh köztársasági elnök, drámaíró és neves emberi jogi aktivista határozta meg.Václav Havelt nagyon érdekelte az új média szerepe az arab világban történt változásokban. Felfigyelt arra is, milyen nagy hatásuk van az új médiumoknak a nem demokratikus országokban, illetve, hogy milyen komoly szerepet játszik az internet a világ visszásságai és igazságtalanságai feltárásában. Ezért javasolta, hogy a konferencia témája legyen a média és a demokrácia kölcsönös viszonya” – mondta újságíróknak Jakub Klepal, a Forum 2000 alapítvány ügyvezető igazgatója. 

A konferencia egyik hétfői pódiumbeszélgetése a demokrácia és a sajtó magyarországi helyzetével foglalkozott. Az egyik oldal álláspontját Stumpf András, a Heti Válasz munkatársa, míg a másikét Bojtár Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője, valamint Haraszti Miklós, emberi jogi aktivista tolmácsolta. A Magyarország: Még demokrácia? címmel megtartott másfél órás beszélgetést Martin Ehl, a Hospodářské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerkesztője vezette. 

A kétnapos konferencia különféle fórumain és pódiumbeszélgetésein olyan személyiségek mondanak véleményt, mint Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter, Emil Constantinescu volt román államfő, Iveta Radičová volt szlovák miniszterelnök, vagy Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter. Olyan témák kerülnek terítékre, mint például az al-Dzsazíra televízió szerepe az arab világban, diplomácia az új média világában, valamint a média helyzete a Balkánon, Oroszországban, Kubában vagy Kínában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X