nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kitüntették a Szabad Európa régi szerkesztőjét

Halász Péter író, újságíró a Szabad Európa Rádió legismertebb magyar szerkesztője volt. Most magas állami kitüntetést kapott.

MTI | 2010. május 12.
|  

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adták át kedden Münchenben Halász Péter Münchenben élő magyar írónak, újságírónak. A magas állami kitüntetést Sólyom László köztársasági elnök néhány héttel korábban írói és újságírói munkájának elismeréseként adományozta a Szabad Európa Rádió korábbi – egyik legismertebb – magyar szerkesztőjének. Az államfői kitüntetést az 1922-ben született Halász Péter betegsége miatt nem tudta Budapesten átvenni, így azt – a köztársasági elnök megbízásából – Peisch Sándor németországi magyar nagykövet adta át a rádió volt szerkesztőjének.

Halász Péter az 1956-os forradalom bukását követően hagyta el Magyarországot. A többségében a magyar emigráns élettel foglalkozó regényei, novellái és újságcikkei hamar rendkívül népszerűvé váltak a világ különböző helyein élő magyar közösségek körében. A Szabad Európa Rádió munkatársaként Magyarországon a kommunista rezsim időszaka alatt nem kívánatos személynek számított, az 1990-es rendszerváltás után azonban munkája elismeréseként már több kitüntetést és díjat kapott. Köztük korábban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is. Halász Péter 1987. április végén a Szabad Európa Rádió magyar osztályának helyettes igazgatójaként vonult nyugdíjba, de utána még külső munkatársként dolgozott tovább.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X