nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kattintásháború és véleményszabadság

Bajomi-Lázár Péter neve ismerősen cseng a médiamunkások számára: a média jelenségeit régóta vizsgáló író-tanár most könyvet jelentetett meg.

MTI | 2010. április 14.
|  

Média és politika címmel megjelent Bajomi-Lázár Péter író, egyetemi tanár könyve. A tanulmánykötet a jelenkori hazai újságírás politikával és üzleti élettel fenntartott viszonyát, médianyilvánosság sajátosságait vázolja. A szerző újságírók, médiaszereplők megszólaltatásával mutatja be, hogyan alakult és alakul a nyilvánosság, a véleményszabadság kérdése a rendszerváltozás után abban a világban, ahol már sokszor az üzleti érdekek befolyásolják a hírvilágot.

A Független Médiaközpont által szervezett könyvbemutatón Haraszti Miklós író, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leköszönő sajtószabadság-képviselője elmondta: a hazai újságírás túl van a cenzúra, öncenzúra korszakán és számos médiaháborún. Most olyan fordulatnak kell bekövetkeznie, amely a minőségről szól. Haraszti Miklós a bemutatón kiemelte: a minőségi online újságírás még nem talált magára az üzleti érdekek, a „kattintások”, felugró reklámok világában.

A könyv többek között az újságírói szakmában jelenleg tapasztalható jellegzetességekről ír, így például az intenzívebb hírverseny, a nagyobb híréhség hatásairól, illetve az erősebb hírkontroll jelenségéről. A hírgyártásban az internet segítségével ugyanis ma egyre több civil újságíró is részt tud venni.

A tanulmánykötetben láthatatlan újságírásnak nevezett tényfeltárás műfajának hazai helyzete is terítékre kerül. Bajomi-Lázár Péter az MTI érdeklődésére elmondta: érdekes jelenség, hogy hazai tényfeltárással leginkább a kispénzű hetilapok foglalkoznak. A műfaj legnagyobb problémája az anyagi szűkösség mellett, hogy a feltárt témák általában nem jutnak el az országos médiumokba. A bulvár-újságírás által képviselt úgynevezett plebejus-nyilvánosság viszont úgy járulhat hozzá a demokrácia minőségének javulásához, hogy a botrányos ügyek feltárásával megelőző hatást gyakorol a normasértésekre. A kérdés az, hogy ezeket a normasértéseket végül megvédi vagy elutasítja-e a társadalom – emelte ki a szerző.

Bajomi-Lázár Péter az Oxfordi Egyetem Politikai Nemzetközi Tanulmányok Tanszékén működő Média és demokrácia Közép- és Kelet-Európában nevű kutatócsoportjának tagja, a Budapesti Gazdasági Főiskola tanára. Korábbi könyvei is a magyarországi média és társadalom viszonyáról, a sajtónyilvánosság témaköréről szóltak.

A szerzővel korábban készült interjúnkat itt olvashatják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X