nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Uráli eredetű ünnepeinkről

Milyen ünnepeket ültünk meg az őshazában? Olvasónknak bizonyára csalódást fogunk okozni, amikor leleplezzük a medveünnepet.

Fejes László | 2013. október 22.
|  

Az országgyűlés idén áprilisban fogadta el azt a határozatot, mely szerint minden október harmadik szombatja a Finnugor nyelvrokon népek napja (hivatalosan Finnugor nyelvrokonsággal rendelkező népek napja [!]). Egyetlen hivatalos megemlékezésről sem értesültünk.

Áron nevű olvasónk a Facebookon jó néhány kérdéssel elárasztott minket. Ezek közül most egyre adunk választ. Az első kérdés éppen aktuális, hiszen nemrég (nem) ünnepeltük a rokon népek napját.

Milyen uráli eredetű ünnepeket tartunk számon? Gondolok itt például a medveünnepre. De nyilván volt/ van más is.

Egészen biztos, hogy hogy az uráli alapnyelvet beszélő népesség is számon tartotta az év bizonyos kiemelkedő időszakait, illetve bizonyos kevesebb rendszerességgel bekövetkező eseményeket is megünnepelt. Bizonyos, hogy ezekhez bizonyos szertartások is kötődtek. Honnan tudjuk? Onnan, hogy ez kivétel nélkül minden kultúrára jellemző. Ezen kívül erről a kérdésről nem tudunk semmit.

A medveünnep például csak az obi-ugorokra (hantikra és manysikra) jellemző. Igaz, a medve elejtéséhez kapcsolódó rítusokat találtak Karjalában és a csángóknál is, de ezek meglehetősen különböző jellegűek, semmi nem utal arra, hogy közös eredetűek lennének.

Az obi-ugoroknál, mind a manysiknál, mind a hantiknál van két frátria (apai ágon számon tartott nemzetség), a mos (vagy mós) és a por. Mos férfi csak por nővel, por férfi csak mos nővel házasodhat. A kutatók úgy tartják, hogy az obi-ugor korban, amikor a kiszáradó erdős sztyeppéről az obi-ugor alapnyelv beszélői a tajgába húzódtak, ott egy másik néppel olvadtak össze. Ennek az összeolvadás emlékét őrzi a két frátria. Az obi-ugor alapnyelv beszélői a mosokkal kapcsolhatók össze: a mos név eredetét tekintve azonos a manysi népnévvel (ill. a magyar népnév magy- elemével). A tajgai nép nyelve elveszett – természetesen nem zárható ki, hogy szintén uráli nyelvet beszélő nép volt.

„Medveünnep” ma
„Medveünnep” ma
(Forrás: A Wang folyó versei)

A medvekultusz viszont inkább a por frátriához kötődik, a mos frátriára inkább a lókultusz jellemző (ami szintén a sztyeppe felé mutató vonás). Minden valószínűség szerint tehát a medvekultuszt az obi-ugor nyelveken beszélő népek a beléjük olvadt más, ismeretlen nyelvű néptől vették át. Ennek alapján tehát a medveünnepet semmiképpen nem tarthatjuk uráli eredetű szokásnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 gilicze 2013. október 26. 17:58

Nem tudom, hogy hivatalos megemlékezésnek számít-e, de Zircen volt rendezvény a Rokon Népek Napján. Előtte pár nappal pedig a Reguly Antal életéről szóló kiállítást nyitották meg ugyanott. Az előbbiről élménybeszámoló:

talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1677%3Arokon-

A megnyitóról cikk:

veol.hu/hirek/a-varos-buszke-szulottere-1573785

4 aryanem vaejo 2013. október 24. 12:34

"őshaza"? "rokon népek"?

Az nem probléma, hogy Czeizel már lassan 20 éve (ajánlott irodalom: "A magyarság genetikája") bebizonyította, nincs genetikai rokonság a magyar és a manysi/hanti között. A nyelvrokonság nem egyenlő a népek rokonságával.

Ez olyan, mintha valaki az angol anyanyelvű Denzel Washington őseit Hastings-nél keresné. Az ilyen szemlélettel csak adjuk a lovat a délibábos futóbolondok alá.

3 Krizsa 2013. október 23. 21:33

@Sigmoid: Komolytalan vagy...

2 Sigmoid 2013. október 23. 21:09

...és ebből lett a mosópor.

1 Sultanus Constantinus 2013. október 22. 10:26

Nem kell ehhez a finnugor ünnepekig elmenni, igazából még a bikaviadal eredetéről sem tudni semmit, pedig a mediterrán népek kultúrája a görögöknek és a rómaiaknak köszönhetően eléggé jól dokumentált. Jó, az a legelterjedtebb nézet, hogy a római gladiátorjátékok voltak az ősei, de erre semmilyen közvetlen bizonyíték nincs, ahogy az ellenkezőjére sincs.

Információ
X