nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A cirill ábécé használatát javasolja Észtországnak az Európa Tanács

Az Európa Tanács több, az orosz nyelvű bevándorlóknak kedvező változtatást javasolt Észtországnak. Eszerint nyelvvizsga nélkül is meg kellene adniuk az állampolgárságot; meg kellene engedni, hogy állampolgárság nélküli személyeket is felvegyenek a pártokba; a hivatalos iratokban tüntessék fel az apai nevet is; a helyneveket cirill betűkkel is tüntessék fel.

Fejes László | 2011. július 13.
|  

Az ajánlásokat valószínűleg csupán jövőre hozzák nyilvánosságra, de az észt hivatalok már készítik elő a rájuk adandó választ: ezek tartalmából lehet következtetni az előbbiek tartalmára.

Az Európa Tanács nem az Európai Unió szervezete, hanem egy 47 tagú nemzetközi szervezet, melynek egyik fő tevékenysége a nemzetközi szerződések betartásának ellenőrzése és a nemzeti kisebbségek jogainak védelme.

Merle Haruoja, egy az emberi jogok védelmével foglalkozó szervezet vezetője az Eesti Päevalehtnek elmondta, hogy az Európa Tanács egyik legnagyobb és legbefolyásosabb tagja Oroszország, a szervezet egyik munkanyelve az orosz. A döntéshozókhoz egy sor Észtországban, de oroszországi pénzekből működő szervezeteken keresztül jutottak el információk az észtországi helyzetről.

Mielőtt az ajánlásokat végelegesítenék, a döntéshozó bizottság tagjai személyesen is Észtországba látogatnak, hogy képet nyerjenek a helyzetről.

A válaszokról a következőket lehet tudni. Azt, hogy nyelvtudás hiányában is állampolgárságot lehessen szerezni, az észt állam nem találta eléggé indokoltnak. Mivel szavazni is csak észt állampolgárok szavazhatnak, illetve csak ők lehetnek jelöltek, a pártokba nincs értelme olyanokat felvenni, akik nem rendelkeznek állampolgársággal – sőt, ez egyenesen alkotmányellenes lenne. Azok a települések, amelyek 1939. szeptember 27-e (a szovjet annexió) előtt is idegen nyelvűek voltak, ma is visszavehetik, elsődlegessé tehetik idegen nyelvű nevüket – orosz nevek esetében természetesen ezek cirill betűkkel is írhatók. Olyan kéréssel pedig, hogy igazolványában apai nevét is tüntessék fel, még senki sem fordult a hivatalokhoz.

Források

Soovitus: isanimed passi ja kodakondsus tulgu keeleeksamita

Совет Европы рекомендует Эстонии использовать кириллицу, отчества и давать гражданство без экзамена

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X