nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A cirill ábécé használatát javasolja Észtországnak az Európa Tanács

Az Európa Tanács több, az orosz nyelvű bevándorlóknak kedvező változtatást javasolt Észtországnak. Eszerint nyelvvizsga nélkül is meg kellene adniuk az állampolgárságot; meg kellene engedni, hogy állampolgárság nélküli személyeket is felvegyenek a pártokba; a hivatalos iratokban tüntessék fel az apai nevet is; a helyneveket cirill betűkkel is tüntessék fel.

Fejes László | 2011. július 13.
|  

Az ajánlásokat valószínűleg csupán jövőre hozzák nyilvánosságra, de az észt hivatalok már készítik elő a rájuk adandó választ: ezek tartalmából lehet következtetni az előbbiek tartalmára.

Az Európa Tanács nem az Európai Unió szervezete, hanem egy 47 tagú nemzetközi szervezet, melynek egyik fő tevékenysége a nemzetközi szerződések betartásának ellenőrzése és a nemzeti kisebbségek jogainak védelme.

Merle Haruoja, egy az emberi jogok védelmével foglalkozó szervezet vezetője az Eesti Päevalehtnek elmondta, hogy az Európa Tanács egyik legnagyobb és legbefolyásosabb tagja Oroszország, a szervezet egyik munkanyelve az orosz. A döntéshozókhoz egy sor Észtországban, de oroszországi pénzekből működő szervezeteken keresztül jutottak el információk az észtországi helyzetről.

Mielőtt az ajánlásokat végelegesítenék, a döntéshozó bizottság tagjai személyesen is Észtországba látogatnak, hogy képet nyerjenek a helyzetről.

A válaszokról a következőket lehet tudni. Azt, hogy nyelvtudás hiányában is állampolgárságot lehessen szerezni, az észt állam nem találta eléggé indokoltnak. Mivel szavazni is csak észt állampolgárok szavazhatnak, illetve csak ők lehetnek jelöltek, a pártokba nincs értelme olyanokat felvenni, akik nem rendelkeznek állampolgársággal – sőt, ez egyenesen alkotmányellenes lenne. Azok a települések, amelyek 1939. szeptember 27-e (a szovjet annexió) előtt is idegen nyelvűek voltak, ma is visszavehetik, elsődlegessé tehetik idegen nyelvű nevüket – orosz nevek esetében természetesen ezek cirill betűkkel is írhatók. Olyan kéréssel pedig, hogy igazolványában apai nevét is tüntessék fel, még senki sem fordult a hivatalokhoz.

Források

Soovitus: isanimed passi ja kodakondsus tulgu keeleeksamita

Совет Европы рекомендует Эстонии использовать кириллицу, отчества и давать гражданство без экзамена

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X