nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szép lehetsz, de okos nem?
Szomszédos családfák

De jó lenne, ha a pontosság nem maradna el a grafikai kidolgozottságtól!

Fejes László | 2014. november 24.
|  

Ma Európában mindössze négy nyelvcsalád nyelveit beszélik – ha eltekintünk a Kaukázus északi lejtőin beszélt, egyik nyelvcsaládba sem tartozó nyelvtől, illetve az olyan mesterséges nyelvektől, mint az eszperantó. A kontinens túlnyomó részén indoeurópai nyelveket beszélnek. Csak a földrész keleti felében fordulnak elő uráli nyelvek (főképp északkeleten), illetve török nyelvek (főként délkeleten). E három nyelvcsalád területe Európán kívülre, keletre is messze elnyúlik. A negyedik nyelvcsaládot nem is igazán szokás nyelvcsaládnak nevezni, hiszen egyetlen nyelvből áll: ez pedig a baszk.

Ezek közül az indoeurópai és az uráli között tudunk a legrégebbi kapcsolatokról: az uráli alapnyelvben már vannak indoeurópai jövevényszavak. Ez is indokolhatja, hogy a két családfát egymás mellé rajzoljuk fel. A Stand Still, Stay Silent (kb. Állj nyugton, maradj csöndben) blog egy folytatásos képregényt közöl, mely az északi mitológiára épül, de a posztapokaliptikus korban játszódik. A 195. részben hirtelen a Skandináviában beszélt nyelvekre terelődik a szó, a 196. fejezetben pedig megjelenik ezek családfája is:

Szomszédos családfák
Forrás: sssscomic.com

A két családfa nagyon szépen kidolgozott és meglepően pontos, különösen ami az indoeurópai fát illeti – bár apróbb furcsaságokat itt is találunk,például a szlovént inkább a horvát, mint a macedón szomszédságába lenne érdemes helyezni. (A legvitathatóbb talán a fa indoiráni és „európai” ágakra bomlása.) Az uráli fát dicséret illeti, amiért nincs rajta volgai ág, viszont furcsa, hogy az obi-ugor nyelvek közül csak a hantit szerepelteti, a manysit nem, és az is, hogy a szamojéd nyelveket egyetlen nyelvként ábrázolja. Tévesen finnséginek nevezi a finn-permi ágat.

Szomszédos családfák
Forrás: sssscomic.com

Érdekes módon a kevés beszélővel rendelkező, ám a skandináv térség szempontjából különösen fontos kisebb finnségi nyelvek csak a részletesebben kidolgozott (finnséginek címzett) finn-volgai családfán jelennek meg. 

Szomszédos családfák
Forrás: sssscomic.com

Míg a teljes családfán is aránytalanul rövid a finnugor ág, ezen a változaton gyakorlatilag el is tűnik – pedig az ágak hosszával szokás jelezni, hogy mennyi ideig tartott az adott korszak. Egy másik hagyományt, mely szerint a nyelveket jelképező lombok vagy levelek mérete a beszélők számára utal – ha nem is arányos velük.

Persze aligha érdemes a tudomány álláspontjáról ilyen fákról tájékozódni, de jó lenne olyan ábrázolásokat látni, ahol a grafikai kidolgozás igényességére fordított energiától nem marad el a tudományos pontosságnak szentelt erő. Addig marad a puszta gyönyörködés.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Sultanus Constantinus 2014. november 24. 22:26

@Mackósajt: Egyetértek, nem véletlenül kérdeztem, hogy melyik az. :) Egyébként igazad van, Európa elég sokféleképpen értelmezhető.

2 Mackósajt 2014. november 24. 21:45

"..., de Izrael is, ahol viszont az afroázsiai nyelvcsalád nyelveit beszélik."

Itt a földrajzi Európáról van szó, és ha Izrael abban határeset, akkor egész Észak-Afrika + Libanon és Szíria is határeset. :) Ha meg a szerint nézzük ki tartozik a fociban az UEFA-hoz, akkor rögtön nem csak az északi lejtő jön be a Kaukázusból.

A Kaukázus északi lejtőin beszélt egyedi nyelvet én sem tudom megfejteni. Beszélnek ott több mint egy tucat nyelvet, de tudtommal mind be van sorolva valamilyen nyelvcsaládba.

Viszont a Kaukázus északi lejtőin beszélnek kaukázusi nyelveket is, úgyhogy máris van 5 nyelvcsaládunk.

+ ha már Dél-Oroszországban járunk, akkor a kalmük az még Európa földrajzilag, és az egy mongol nyelv, nem török, úgyhogy lesz az 6 nyelvcsalád is (kivéve, ha a törököt tágabban értelmezzük, de még akkor is 5).

1 Sultanus Constantinus 2014. november 24. 19:39

"Ma Európában mindössze négy nyelvcsalád nyelveit beszélik – ha eltekintünk a Kaukázus északi lejtőin beszélt, egyik nyelvcsaládba sem tartozó nyelvtől" -- Az melyik?

"A negyedik nyelvcsaládot nem is igazán szokás nyelvcsaládnak nevezni, hiszen egyetlen nyelvből áll: ez pedig a baszk."

A hét nyelvjárás közül a Fro.-ban beszélt legkeletebbi souletint lehetne nyugodtan akár külön nyelvnek is tekinteni, a többi nyelvjárás beszélői nem is igazán értik: www.youtube.com/watch?v=dZc_rvQt93E

Továbbá ott van még Málta és bár határeset, de Izrael is, ahol viszont az afroázsiai nyelvcsalád nyelveit beszélik.

Információ
X