nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Letölthető udmurt–orosz szótár

A 2008-ban megjelent udmurt-orosz szótár immáron program formájában is használható.

Fejes László | 2011. február 10.
|  

Az udm2rus.ru címről letölthető programocska segítségével az ötvenezer szócikket tartalmazó szótárban keresgélhetünk.Vagy az egérrel kereshetjük ki a megfelelő címszót, vagy begépelhetjük: de ha a szót gépelni kezdjük, a program automatikusan kikeresi az adott betűsorral kezdődő első szót, így a két módszert kombinálhatjuk is. A magyar felhasználó számára azonban igencsak kellemetlen, hogy kizárólag cirill betűket gépelve tudjuk beírni a szavakat.

A kikeresett szócikk is némi csalódást jelenthet: a szócikkek sokkal rövidebbek, mint az eredeti szótárban, ráadásul semmilyen tipográfiai eszközt nem alkalmaznak. A jelentések és a szóhoz kapcsolódó kifejezések nem különülnek el, így a hosszabb szócikkek csak nehezen értelmezhetőek.

A program extra szolgáltatása, hogy segítségével egy gombnyomással le lehet tölteni a teljes szótár anyagát pdf vagy doc formátumban is. Ha azonban már rendelkezünk ezekkel, akkor célszerűbb bennük megkeresni a kérdéses szót. (Persze a rövid szavak keresése így meglehetősen kényelmetlen, hiszen minden szónál, mely a kérdéses betűsort tartalmazza, a program megáll: ilyenkor jobb a szótárprogramot használni.)

Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy ismét olyan kiadvánnyal van dolgunk, mely nagyon jó, hogy van, de inkább a benne rejlő lehetőségnek örülhetünk: annak, hogy a jövőben remélhetőleg további fejlesztéseknek köszönhetően egy igazán jól használható változatot is kezünkbe vehetünk. Addig is hálásak vagyunk a szótár szerzőinek, a programozóknak és a projekt más résztvevőinek, hogy legalább ez van.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X