nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új online szótárak

Különböző finnugor nyelvek szótárai érhetőek el az interneten, igaz, a technológia még nem elég kifinomult.

Fejes László | 2010. október 20.
|  

Öt finnugor nyelv nyolc szótára érhető el egyetlen honlapon. A komi–, udmurt–, mari– és észt–orosz  mellett van orosz–erza, angol–mari, illetve két mari terminológiai szótár (mari–angol számítástechnikai és orosz–mari ügyviteli). A legtöbb szótár ezer és tízezer közötti szócikket tartalmaz: a legkisebb az orosz–erza alig több, mint ezer szócikkel. Két szótárban van több, mint tízezer szócikk: az udmurt–oroszban több mint negyvenkétezer, az észt–oroszban több mint hatvanháromezer. A lelkes önkénteseknek köszönhetően azonban a terjedelem folyamatosan bővül.

A dolog szépséghibája, hogy a technikai környezet még nem elég kifinomult. A szavakat nem gépelhetjük be, hanem először ki kell választanunk a szó első betűjét, majd a másodikat, ezután pedig kézzel (görgetve) keresgélhetünk a megadott szóalakok között. Ez a módszer lehetetlenné teszi, hogy a célnyelv szavaira keressünk rá. Ráadásul szótártól szokatlan módon a nagybetűvel kezdődő szavak a kisbetűvel kezdődőktől külön szerepelnek. (A szúrópróbaszerű ellenőrzés azt mutatta, hogy a nagybetűsök közé kerültek olyanok is, amelyeknek a kisbetűsök között lenne a helyük.) Ez igencsak zavaró lehet a használat során, különösen, hogy a címszavak viszont csupa nagybetűsek – ami akkor is hátrány, ha másolással szeretnénk őket a szövegbe illeszteni.

Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy ezek a szótárak még mindig nem olyanok, mint amilyeneket várnánk, de az mindenesetre öröm, hogy legalább ilyen eszközeink vannak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X