nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kutatók éjszakája 2013
az ELTE BTK Finnugor Tanszékén

Szuvenír- és könyvvásár, teaház, finnugor konyha, játék és történelmi kavalkád várja az érdeklődőket a Trefort-kertben.

Rénhírek | 2013. szeptember 27.
|  

A Kutatók éjszakájának programja 18 órakor kezdődik az ELTE BTK Finnugor Tanszékén: Gulyás Nikolett ekkor nyitja meg a Finnugor világ – diákszemmel című kiállítást. Ezzel párhuzamosan erza mini-nyelvleckéket lehet venni, vagy meg lehet hallgatni az Izsevszkből  online bejelentkező Darali Lelit, a Szamóca című film forgatókönyvíróját és rappert, aki a kortárs udmurt városi kultúráról beszél. 18:20-tól Klima László ad elő Finnugor összeesküvés a világtengereken címmel.

19:00-kor indul az irodalmi teaház, melyben először Leila Kubinyi beszél észt versekről. Ekkor üzemelik be a konyhát is, mely egy órán át mordvin ételeket kínál. A történelmi kavalkád Bereczki András előadásával folytatódik, melynek címe Élet a középkori Tallinnban. Kerezsi Ágnes a hagyományos és a mai népművészet kapcsolatáról beszél, és ebben az órában lehet finn nyelvleckét venni.

Tallinn középkori városfala
Tallinn középkori városfala
(Forrás: Wikimedia Commons / dalbera / CC BY 2.0)

Este nyolctól az irodalmi kávézóban Karizs Krisztina beszél Sofi Oksanen Tisztogatás című művéről, a történelmi kavalkád pedig Sampsa Holopainen előadásával ér véget: ennek címe Számik, balti finnek, skandinávok mikor kik lakták Finnországot? A moksa rapről beszél Kirgyaskina Jekatyerina, akit pedig ezek egyike sem köt le, vepsze nyelvleckét vehet. Érdemes rá figyelni, hogy 20:20-tól egy órán át udmurt ételeket is lehet kóstolni a konyhában.

21 órától Hanna Haapanen a finn néptáncról beszél – ezzel zárul az irodalmi teaház programja. Szintén online jelentkezik be Asztalos Erika izsevszki  magyar lektor, hogy az udmurt graffitiművészetről számoljon be. Ebben az órában észt nyelvleckét lehet venni, és 21:40-től rövid időre finn ételek is kóstolhatók.

Az programok utolsó órájában a 21. század udmurt zenéjéről beszél Jekatyerina Jermakova és Aljona Petrova, és hangfelvételekről próbálhatjuk kitalálni, hogy vajon finnugor nyelven beszélnek-e rajtuk, vagy sem.  Ez az óra sem telhet el nyelvlecke nélkül: ezúttal a finnugor alapnyelvbe kaphatunk betekintést.

A programok után 23 órától kezdődik a finnugor szuvenírok vására.

Helyszín: Budapest VI., Múzeum krt. 4/i

További információk az esemény Facebook-oldalán és a tanszék honlapján.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X