nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bárhová elindulhatunk

A Bárhová elindulhatunk c. antológiát bemutató irodalmi esten az úgynevezett turkui költészeti irányzathoz tartozó hat finn alkotó verseiből hallható válogatás eredeti nyelven.

Rénhírek | 2013. február 26.
|  

Bár a nyelvrokonságnak köszönhetően több figyelem irányul a finn kultúrára, mint a nyelvrokonság nélkül irányulna, ennek ellenére Magyarországon nem sokat tudunk a finn kultúráról. A finn irodalomból ugyan jó néhány klasszikus és kortárs művet lefordítottak, de ezek csak ritkán kerülnek be a köztudatba. Ezen próbál egy kicsit segíteni egy új magyar nyelvű finn versantológia, illetve a bemutatójához kapcsolódó programok.

A finn nemzeti eposz, a Kalevala napját és a finn kultúrát ünneplő SZÓKÖZ-esten négy fiatal kortárs finn költő mutatja be verseit. A 2012 tavaszán a Magyar Napló kiadó gondozásában, Pusztai-Varga Ildikó fordításában megjelent, kortárs finn költészetet bemutató Bárhová elindulhatunk c. antológiát prezentáló irodalmi esten az úgynevezett  turkui költészeti irányzathoz tartozó hat finn alkotó verseiből hallható válogatás. Közülük ketten – Tommi Parkko és Mikko Myllylahti –, valamint a verseiket megjelentető turkui kiadó, a Savukeidas vezetője, Ville Hytönen és a kötet születésében aktív szerepet vállaló fiatal költőnő, Vilja-Tuulia Huotarinen személyesen is részt vesznek a Művelődési Szint SZÓKÖZ-sorozatának nemzetközi különkiadásában. A kötet érdekessége, hogy nyitóverseit Jenni Haukio, a finn köztársasági elnök felesége jegyzi.

Ilyenek a finnek?
Ilyenek a finnek?
(Forrás: Wikimedia Commons / Pöllö / CC BY 3.0)

A FiNNiGHT-esten az érdeklődők eredeti nyelven, finnül hallgathatnak verseket a költők előadásában, megismerkedhetnek azok magyar fordításaival és kötetlenül kérdezhetik a vendégeket műveik születéséről, alkotói folyamatukról. Az egész estés program részeként exkluzív vers-kiállítás is nyílik: a papírlap két dimenziójából kiszakadva néhány költemény installáció formájában is alakot ölt tovább bontogatva a verssorok rejtett rezdüléseit, a szavak és gondolatok láthatatlan kapcsolatait.

Helyszín:

1085 Budapest Blaha Lujza tér 1.
(Corvin áruház, bejárat a Somogyi Béla utca felől nagy piros ajtó)

Időpont:
2013. február 28.
20:30 közönségtalálkozó, dedikáció
21:00 Suomi soi

A kapcsolódó „valaki érkezik” kiállítás megtekinthető:
2013. február 28. – március 13.,
hétköznap 11:00–20:00, hétvégén 15:00–18:00

Belépődíj:
300 ft, („finnomsággal”)
Az esemény Facebook-oldala
Savukeidas

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X