nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Komi atlasz és térkép

Megjelent az első térkép, mely komiul is feltünteti a Komi Köztársaság földrajzi neveit. Komoly atlaszt azonban továbbra is csak oroszul adnak ki.

Fejes László | 2011. szeptember 15.
|  

A Komi Köztársaság nemsokára alapításának kilencvenedik évfordulóját ünnepli. A jubileum alkalmából kiadták a köztársaság új atlaszát, melyben 360-nál is több térkép található. A domborzati térképek mellett az ásványkincseket, az élővilágot, a természetvédelmi területeket, a nemzetiségi összetételt, a gazdaságot, a közlekedési hálózatot bemutató térképeket és hasonlókat találhatunk az atlasz első részében. A második rész a terület kultúráját és a történelmét mutatja be. Itt találhatóak a komi néprajzi térképek, illetve az óhitű oroszok településeit bemutató térképlapok. Ezeken kívül a 21 járás is külön-külön térképet kapott.

Sajnos az atlasz nem komi, hanem orosz nyelvű. A Komi Köztársaság nemzetiségi minisztériuma viszont kétezer példányban kiadta a köztársaság kétnyelvű, komi–orosz térképét is: ezek többsége az iskolákba kerül. A térképről annyit tudni, hogy a komi elnevezések vannak kövérebb betűvel szedve. Arról sajnos nem szól a hír, hogy milyen jellegű térképről van szó (sejthetően domborzati), sem arról, hogy mekkora a mérete. Sajnos a korábban kiadott mari nyelvű térképpel szemben ez a térkép nem tölthető le – vagy ha igen,  nincs róla információ.

Forrás

В Сыктывкаре презентовали новый атлас республики

Карту Коми издали впервые на коми языке

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X