nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Komi nemzeti e-bibliográfia

Elkészült a komi könyvek listája, remélhetőleg idővel maguk a könyvek is olvashatóak lesznek a neten.

Rénhírek | 2014. március 3.
|  

Képzeljük el, milyen hasznos lenne egy adattár, melyben az összes magyar nyelven kiadott kötet szerepelne. Igazán akkor látnnk nagy hasznát, amikor könyvritkaságokat keresgélnénk. Képzeljük el, milyen fontos lehet egy ilyen bibliográfia egy olyan nyelv esetében, amelyen szinte minden kiadvány ritkaságszámba megy!

Ezért fontos lépés, hogy elkészült az 1920 és 2012 között megjelent komi-zürjén kiadványok (könyvek) jegyzéke. Külön jegyzékben szerepelnek az 1920 és 1938 között megjelent latin betűs, illetve a Molodcov-féle cirill alapú ábécével írt kiadványok, illetve az 1939-től használt mai helyesírással írt kötetek. Külön listába szedték az anyanyelv-, olvasás- és irodalom-, történelem-, földrajz-, környezetismeret-, és matematikatankönyveket. Eddig 3560 kötet tartanak nyilván, de a lista még bővülhet.

A finnugr.ru hírportálnak a munkálatokat vezető Andrej Csemisev elmondta, hogy a bibliográfia csupán az első lépés a komi nemzeti korpusz (szövegtár) felé: a későbbiekben a kiadványokat beszkennelik, átalakítják szöveggé és – minden bizonnyal orosz – fordítással látják el.

Komi könyvek – csak elszórtan
Komi könyvek – csak elszórtan
(Forrás: ethnopark-rk.ru)

Csemisev arra is felhívta a figyelmet, hogy a bibliográfiából jól kiolvasható, hogyan változott a politikai helyzet az évek során, és a kiadványok száma azt is mutatja, mennyire volt erős a propaganda. Így például a háború alatt megugrott a tankönyvek száma, és a nemzeti hősökről is több kötetet megjelentettek, hogy fokozzák a harci kedvet és a patriotizmust. A kilencvenes években viszont hirtelen csökkent az oroszból való fordítások száma, a komi irodalomban is megjelentek a jelentős írók.

Az internetről jelentős mennyiségű komi-permják könyv is letölthető pdf-formátumban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X