nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Térkép e táj
Letölthető komi térkép

Bárki beszerezheti a Komi Köztársaság komi nyelvű térképét, ráadásul ingyen. De mi mi mindent árul el egy ilyen térkép a földrajzi nevekről?

Fejes László | 2012. december 17.
|  

Tavaly szeptemberben beszámoltunk róla, hogy a Komi Köztársaság  alapításának kilencvenedik évfordulójára kiadták a köztársaság új atlaszát, illetve egy új térképet. Ez utóbbin a települések, folyók és hegyek komi és orosz neve is fel van feltüntetve. Akkor sajnos a térképről nem tudtunk további információkkal szolgálni.

Most örömmel számolhatunk be róla, hogy a térkép pdf és cdr formátumban le is tölthető a Komi Köztársaság nemzetiségpolitikai minisztériumának oldaláról. Komi elnevezés azonban nem mindenhol van feltüntetve – az orosz településeknek valószínűleg nincs komi nevük. Egyes esetekben (pl. a főváros, Sziktivkar esetében) viszont azért van csak egy alak, mert az oroszban is a komi alakot használják. Megfigyelhető, hogy a legtöbb település komi és orosz neve igen kevéssé tér el, általában csak hangtani vagy helyesírási különbségekről van szó, attól függetlenül, hogy az elnevezés komi vagy orosz eredetű. Egyes esetekben a két településnév egymás tükörfordításának tűnik.

A térkép tartalmaz furcsaságokat: így például az orosz гора Народа [gora naroda] (kb. ’Nép-hegy’, szó szerint ’a nép hegye’) „komiul” Народа из [naroda iz] (kb. ’Naroda-hegy’) formában van feltüntetve a valódi komi Йöз(лöн) из [jöz(lön) iz] vagy oroszosabban, de még mindig komi nyelvtannal Народ(лöн) из [narod(lön) iz] szerkezetek helyett.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X