nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Néhány érdekesség a Wikipédiáról

Tegnap, május 14-én ünnepelték Oroszországban a szláv írásbeliség és kultúra napját. Tíz éve ezen a napon indult az orosz wikipédia.

Fejes László | 2011. május 25.
|  

Persze maga az ünnep nem ehhez kötődik, hanem Cirill és Metód ünnepéhez, és a Wikipédia első bejegyzése (Oroszország szócikk) is ennek tiszteletére született. Maga az orosz wikipédia már 2001. május 13-án megnyílt.

Egy komi blogger az orosz wikipédia néhány finnugor vonatkozású érdekességét gyűjtötte össze. Így például az említett első bejegyzés Udmurtia fővárosából, Izsevszkből született, szerzője az akkor éppen ott élő amerikai Larry Sanger, a Wikipédia egyik alapítója.

2011. február 24-én az orosz wikipédia a szócikkek számát tekintve megelőzte a hollandot, majd 45 percen belül a portugált is. Ezt a LatitudeBot nevű robotnak köszönheti, mely  oroszországi folyókról szóló szócikkeket állított elő automatikusan (nem egészen világos, milyen forrásokból és hogyan, de feltehetően a Vízforrások Állami Regisztere alapján). Az első esetben a Komi Köztársaságban folyó és komi nevet viselő Idzsidvozs folyóról, a második esetben az Altaj helgységben eredő Kaz folyóról szóló szócikk (ennek finnugor vonatkozása legfeljebb annyi, hogy az Ob vízgyűjtő-területén fekszik) megjelenésével vették át a vezetést. Az orosz wikipédia szócikkeinek a száma pillantnyilag a 715 000-t is meghaladja (összehasonlításképpen: a magyar wikipédia szócikkeinek száma valamivel 191 000 felett jár).

A blogger rövid összefoglalót közöl az oroszországi finnugor nyelveken készülő wikipédiákról is. Ezek szerint pillanatnyilag a következő az állás: 1. hegyi mari (3535 szócikk, 141. hely az összes wikipédia között), 2. udmurt (2542 szócikk, 161. hely), 3. mezei mari (2300 szócikk, 166. hely), 4. komi(-zürjén) (2222 szócikk, 168. hely). Gyorsan fejlődik a komi-permják wikipédia is: bár csak tavaly indult, már 1700 szócikk van rajta. (A tapasztalat szerint azonban ez nem ad okot nagy reményekre: 2008. júliusában a komi-zürjén wikipédián csak 100 szócikk volt, egy évre rá már 1500: az azóta eltelt két évben fele annyi szócikk született, mint az előzőben.) A komi blogger is fájlalja, hogy ezekben a wikipédiákban a szócikkek jó része „szellemszócikk”: a címszón kívül gyakorlatilag semmilyen információ nem található bennük.

Forrás

10 лет назад была написана первая статья в русской Википедии

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2011. május 25. 17:06

Ismerem ezt a robotos módszert a wikis koromból, bár nem láttam az orosz wikin miként működött ez a folyók cikkeinek megírásával ám nincs túl jó tapasztalatom róla, haszontalannak tartom. Egész egyszerűen elhelyez benne két mondatot xy folyó xy ország xy részén található. Ott a sablon, néhány alapadat és semmi más információ.

Információ
X