nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ismer Ön udmurt írókat?

Elkészült a mai udmurt írók életrajzi adatbázisa, melyen keresztül a műveikhez is eljuthatunk. Udmurt vagy orosz nyelvtudás szükséges.

Rénhírek | 2013. szeptember 5.
|  

A kortárs írók életrajzi adatait nem mindig könnyű fellelni – még akkor sem, ha magyar írókról van szó, nemhogy akkor, ha egy kisebbségi sorban élő, jelentős könyvkiadással nem rendelkező népről van szó. Ezért is örvendetes, hogy a finn Castrén Társaság anyagi támogatásával elkészült a Mai udmurt írók című online életrajzi adatbázis (update: a cím időközben megváltozott).

Vjacseszlav Ar-Szergi: írásai magyarul is megjelentek
Vjacseszlav Ar-Szergi: írásai magyarul is megjelentek
(Forrás: Туала удмурт гожъяськисьёс)

Az adatbázisban pillanatnyilag 39 szerző szerepel. Mindannyiuknál fel vannak tüntetve a legfontosabb életrajzi adatok, megjelenti írásaik listája, illetve a velük foglalkozó szakirodalom, kritikai irodalom bibliográfiája. A művek egy  része a bibliográfiai tételekre tett linkeken keresztül le is tölthetőek. Az életrajzokat az írókról készült fényképek, hangfelvételek (az íróval készült interjúk, illetve a művek) egészítik ki.

Udmurtul nem tudók kedvéért az adatbázis oroszul is elérhető. Arról sajnos nincs információ, hogy az adatbázist bővítik-e további mai írók életrajzaival, vagy az udmurt irodalom klasszikusaira vonatkozó adatokkal.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X