nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Flash-mobbal fejezik ki szeretetüket

Február 17-én és a környező napokban igyekszik pótolni a Permi terület azt, amit egész évben elmulaszt.

Rénhírek | 2015. február 17.
|  

2015. február 17-én hatodszorra tartják meg a komi-permják nyelv napját – írja a finugor.ru. A Permi területen külön minisztérium foglalkozik a Komi-permják körzet ügyeivel, ez rendezi meg a Kudimkari Pedagógiai Főiskolával közösen a február 9. és 21. közötti programsorozatot.

Ennek keretében „kultúrdeszantok” látogatnak a körzet falvainak iskoláiba. Műhelyeket, könyvbemutatókat, kerekasztalokat, író-olvasó találkozókat szerveznek. Az egyik legjelentősebb akció a Татöн баитам комиöн [tatin baitam komiön] ’itt komiul beszélünk’, melyre a legkülönbözőbbféle komi-permjákul (is) kommunikáló szervezeteket, intézményeket hívták meg.

Febrár 17-én Kudimkarban flash-mobot szerveznek, melynek résztvevői „szerelmet vallanak” anyanyelvüknek. Az eseményt szakközépiskolások szervezik, de bárki csatlakozhat, aki kedvet érez hozzá.

Flash-mobbal fejezik ki szeretetüket
Forrás: komi.t7-inform.ru

A szervezők kihasználják az internet nyújtotta lehetőségeket is, bár az meglepőnek tűnik, hogy azt hangsúlyozzák: legalább száz személy és szervezet kap az ünnep alkalmából e-képeslapot. A címzettek állítólag azok lesznek, akik sokat tettek a nyelv megőrzéséért, fejlesztéséért és népszerűsítéséért.

Ezek az erőfeszítések azonban nem elégségesek, hiszen a komi-permják sehol nem oktatási nyelv, és nincs számottevő komi-permják sajtó, nincs valódi modern kultúra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 szeverna 2015. február 19. 21:05

Ebből és a kapcsolódó cikkekből is kiderül,hogy a kis népek csak akkor maradhatnak fönt ha alulról szervezik önmagukat. Oroszországban nem számíthatnak támogatásra,ez világos. Viszont amelyik kis nép nem tesz nyelve fennmaradásáért az elsorvad...hogy a nemzeti ébredésig mennyi idő van nem tudom,de lehet addigra igencsak megfogyatkozik az uráli népek amúgy sem túl nagy családja.

Információ
X