nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hírek kizárólag permjákul
Alighogy bevezették, meg is szüntették

A Komi-permják járásban bevezették, hogy a helyi műsorokat kizárólag komi-permjákul sugározzák. Két hét múlva aztán visszakoztak. Sérültek-e az orosz kisebbség jogai?

Fejes László | 2011. október 19.
|  

Ahhoz, hogy a helyzetet pontosan megértsük, meg kell ismerkednünk az orosz állami rádió rendszerével. Mivel Oroszország hatalmas, az állami tévét is célszerű volt többszintűként felépíteni: vannak központi műsorok, melyek egy időben egyszerre hallhatóak az ország teljes területén. A játékfilmek, szórakoztató műsorok mellett ilyenek az országos és nemzetközi ügyekkel foglalkozó hírműsorok. Emellett vannak olyan idősávok is, amikor helyi stúdiók sugároznak helyi híreket, illetve regionális kulturális műsorokat stb. Ilyen regionális stúdió Oroszország összes úgynevezett szubjektumában (köztársaságában, területén, krajában stb.) van. Amikor ezek további egységekre (például autonóm körzetekre) bomlanak, akkor az ottani stúdiók a nagyobb régió rendelkezésére álló idősávból kapnak rövidebb idősávot.

A Komi-permják járás a Permi kraj része, így a rádióban három műsorsáv látható: az országos, a Permből sugárzott helyi, illetve a Kudimkarból sugárzott járási műsorok. Ez utóbbi mindössze napi negyven perc. Korábban e negyven percet úgy osztották fel, hogy 30 percen át orosz nyelven sugároztak, és mindössze egy tíz perces hírműsort sugároztak komi-permják nyelven. Ez már csak azért is meglepő, mert a körzet lakosságának 60%-a permják.

Szeptember elsejétől azonban megváltozott a helyzet, és a negyven percen át csak komi-permjákul sugároztak. A helyi hivatalnokoknak azonban ez nem tetszett, és arra hivatkozva, hogy a lakosság ezt nem jól fogadta, tiltakozott. Ennek eredményeképpen a „kiegyensúlyozottság”-ra hivatkozva most 20-20 percben sugároznak komi-permják, illetve orosz nyelven.

Ez viszont a komi-permják értelmiségnél verte ki a biztosítékot. Mint hangsúlyozták, nem lehet kiegyensúlyozottságról beszélni akkor, amikor a rádió 17 órán és 20 percen át orosz nyelven sugároz.

További sérelmük, hogy az állami rádió műsorstruktúrájából adódóan a kudimkari stúdió kizárólag helyi híreket sugároz: a permjákoknak lehetőségük sincs arra, hogya anyanyelvükön hallgassanak országos vagy nemzetközi híreket. Szórakoztató, ismeretterjesztő és társadalmi-politikai műsorok egyáltalán nincsenek. Ha a kiegyensúlyozottság a cél, akkor napi kilenc órán át kell komi-permjákul sugározni: ennyi időbe már a műsortípusok széles skálája is elfér.

A helyzetet súlyosbítja, hogy nincs komi-permják nyelvű napisajtó, illetve a televízió is csak napi tíz perces hírműsort sugároz, azt is kedvezőtlen idősávban, 17:30-tól.

A fejlemények közt meg kell említeni azt is, hogy a permjákok a komi-zürjénekhez fordultak „erkölcsi támogatásért” – ugyanakkor a helyzet a Komi Köztársaságban sem különbözik jelentősen. Sőt, elmondhatjuk, hogy a finnugor területek többségén minimális a kisebbségi nyelvű műsorok aránya, és a műsorválaszték is meglehetősen egyoldalú.

Forrás

Жителям Коми округа не понравился коми-пермяцкий язык на радио - мнение чиновников

Заявление коми-пермяцкой общесвенности...

Активисты Коми-Пермяцкого округа просят Республику Коми помочь спасти коми язык

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X