nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Holt nyelvek emléknapja

Egy nyelv akkor is a kihalás szélére sodródhat, ha ma még sokan beszélik. A kevesek által beszélt nyelvek viszont már nehezen menthetőek meg. Erre kívánja felhívni a figyelmet az a rendezvény, amelyet a kihalt nyelvek emlékére tartanak.

Fejes László | 2012. szeptember 20.
|  

1989. szeptember 20-án halt meg a kamassz nyelv utolsó beszélője, Klavgyija Plotnyikova. A kamassz szamojéd nyelv volt, a Szaján-hegységben beszélték. Plotnyikova maga már nem használta aktívan a nyelvet, inkább csak emlékezett rá, nagyszülei hogyan beszélték.

Klavgyija Plotnyikova
Klavgyija Plotnyikova
(Forrás: http://portal.do.mrsu.ru)

Plotnyikovát Ago Künnap észt  kutató lelte fel. 1985-ben a Finnugor Kongresszuson (mely tudományos jellegű, és nem azonos a később alakult Finnugor Népek Világkongresszusával) még bemutatták a résztvevőknek.

Klavgyija Plotnyikova esete a kis nyelvek, közöttük nem egy uráli nyelv veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet. A ma még akár több százezer beszélővel rendelkező nyelvek is kihalhatnak, ha továbbadásuk a generációk között nem biztosított. Plotnyikova halálának idején úgy tűnt, a Szovjetunió átalakulásával eljön az az idő, amikor az ott élő népek szabadon megőrizhetik nyelvüket és kultúrájukat. Sajnos az akkori remélt változások csak nagyon kis részben valósultak meg, a rokon nyelvek helyzete nem javult, bizonyos értelemben romlott is.

A Helsinki Egyetem rokon népekkel foglalkozó bizottsága Klavgyija Plotnyikova halálának napját a kihalt uráli nyelvek emléknapjává nyilvánította. 2012. szeptember 20-án gyertyás emlékfelvonulást tartanak, mely Matthias Alexander Castrén szobránál ér véget. Castrén többek között a kamasszok között is végzett nyelvészeti kutatómunkát.

További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Mártonfi Attila 2014. szeptember 20. 18:30

Az anekdota szerint megkérdezték, hogy mégis kivel beszélt kamasszul, miután az utolsó előtti kamassz beszélő is meghalt, és erre azt felelte: az istenemmel és a tehenemmel.

A másik érdekesség, hogy a kamasszok szomszédságában éltek kamaszok is, ők még feltehetőleg mindig csupán a szélén vannak a kihalásnak, ők török (ezen belül hakasz) nyelvet beszélnek, és nyenyecekből lettek, nyelvcserével.

Információ
X