nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felesleges a komi nyelv?

Egy levél szerint a komi nyelv senkinek sem kell, tiltakozni kell az oktatása ellen. A komik úgy érzik, vérig sértették őket.

Fejes László | 2011. november 5.
|  

A Komi Vojtir (Komi Nép) társadalmi szervezet Jevgenyij Szincsugov sziktivkari ügyészhez fordult, mivel a Pro gorod (A Városért) című helyi hetilap október 15-i számában a komi nyelvet és kultúrát, s ezen keresztül a komi népet gyalázó felhívás jelent meg.

A névtelen hirdető az újság panaszrovatában megjelent felhívásában azt kérdezi, hogy „Minek tanulni a senkinek sem kellő komi nyelvet?”, és a komi nyelv oktatása elleni tiltakozásra szólít fel. A komi nemzeti mozgalom szerint ez a felhívás kimeríti a népek közötti gyűlöletkeltés tényállását. Ennek alapján feljelentést tettek az ismeretlen levélíró, a rovatszerkesztő és az újság főszerkesztője ellen.

A közelmúltban egy sziktivdini lakos azért fordult a bírósághoz, mert fia az iskolában kénytelen komi nyelvet tanulni, és ez szerinte más tanulmányai rovására megy. A bíróság kimondta, hogy az Oroszországi Föderáció törvényei előírják a nemzetiségi köztársaságoknak, hogy elősegítsék hivatalos nyelveik fejlesztését, illetve túlélésüket, megőrzésüket. Az Oroszországi Föderáció Alkotmánybírósága már több alkalommal elutasított olyanokat, akik azért fordultak a bírósághoz, mert nem akarták tanulni annak a kisebbségnek a nyelvét, amelynek területén éltek.

(A kisebbségi nyelveket egyébként messze nem mindenkinek kell tanulnia Oroszország nemzetiségi köztársaságaiban sem: sőt, maguk a nemzetiségi diákok sem mindenhol járhatnak anyanyelvi órára, az anyanyelvi oktatás pedig még ritkább.)

Forrás

«Коми войтыр» требует применить 282-ую статью УК РФ к сыктывкарской газете за "ненужность" коми языка

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2011. november 7. 10:34

Magyarországról is voltak rég ilyen példák, de még most is hallom, hogy nem kell nemzetiségi nyelvet tanítani, mert az országban abszolút nincsenek nemzetiségek.

Információ
X