nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A komi-permjákok az autonómia visszaállítását követelik

Már bánják elhamarkodott döntésüket a permjákok: felszámolták az autonómiát, melyben többségben éltek az őslakosok, de a cserébe ígért pénz nem érkezett meg. Van-e esélye egy civil mozgalomnak Oroszországban?

Fejes László | 2012. január 21.
|  

A Vkontaktyén, az „orosz Facebook”-on létrejött egy csoport, mely a komi-permják autonómia visszaállítását követeli.

 

Fennállásáig a Komi-Permják Körzet volt az Oroszországi Föderáció egyetlen olyan szubjektuma, ahol a finnugor nyelvű őslakosság a lakosság többségét alkotta.

A Komi-Permják Nemzetiségi Körzet (okrug) 1925-ben jött létre, és az Uráli, a Szverdlovszki, majd a Permi Területen (oblaszty) belül alkotott önálló egységet. 1977-től a Komi-Permják Autonóm Körzet nevet viselte. 1992-ben az Oroszországi Föderáció önálló szubjektumává vált. Önállóságát azonban a törvény sosem mondta ki. A helyzet rendezésére 2003-ban népszavazást írtak ki, a szövetségi kormányzat lényegében megzsarolta a lakosságot: vagy elfogadják a Permi Területtel való egyesülést, és az egyébként igen elmaradott területen jelentős fejlesztéseket hajtanak végre, vagy lényegében a sorsukra hagyják őket. A lakosság természetesen az egyesülés mellett döntött, így 2005 december elsején létrejött a Permi Kraj, melynek része a semmiféle különleges státusszal nem bíró Komi-Permják Körzet.

Csakhogy az évek folyamán semmiféle ígéretet nem tartottak be, elmaradt az úthálózat fejlesztése, az életszínvonal minősége a komi-permják területeken egy csöppet sem javult. Éppen ezért most többen megelégelték a helyzetet, és a körzet visszaállítását, saját elnököt és törvényhozást követlenek. Sőt, felmerült az is, hogy csatolják őket a szomszédos Komi Köztársasághoz. Kérdéses azonban, hogy a lakossági kezdeményezésnek lesz-e bármilyen hatása.

A Komi-Permják Autonóm Körzet zászlaja
A Komi-Permják Autonóm Körzet zászlaja
(Forrás: Wikimedia Commons )

Forrás

Коми-пермяки требуют восстановления автономии

Коми-Пермяцкий округ

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X