nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Észt üdvözlet

A rokon népek napját minden október harmadik hétvégéjén ünneplik a finnugor népek. Az észt parlament képviselői ez alkalomból küldtek üdvözletet az oroszországi finnugor területek parlamentjeinek.

Fejes László | 2012. október 25.
|  

Az észt parlament finnugor népek támogatásával foglalkozó képviselőcsoportja a rokon népek alkalmából üdvözletet és jókívánságokat küldött Mordóvia, a Marij El, a Komi Köztársaság, Karélia, az Udmurt Köztársaság, illetve a Nyenyec, a Jamali Nyenyec és a Hanti-Manysi Autonóm Körzetek törvényhozásának. A levélben sok sikert kívánnak a finnugor nyelvek fejlesztésének és védelmének érdekében meghozott törvények megalkotásához.

Mint az a leírtakból kiviláglik, a levél megfogalmazói finnugor alatt az összes uráli népet, tehát a szamojédokat is értik.

Kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy az oroszországi  finnugor nyelvek beszélőinek száma az utóbbi években erősen csökkent. Ugyanakkor hangot adtak reményüknek, hogy a törvényhozók segítségével biztosítani lehet e nyelvek jövőjét. Kifejezték azon reményüket is, hogy a jövőben mind az oroszországi finnugor népek közötti kapcsolatok, mind köztársaságaik parlamentjei, illetve az észt, a finn és a magyar parlament közötti kapcsolatok is megerősödnek.

A levél emlékeztetett, hogy a rokon népek napját minden október harmadik hétvégéjén ünneplik a finnugor népek. Az ünnep a köztük levő együttműködés egyik legfontosabb szimbóluma.

Az észt parlament finnugor népek támogatásával foglalkozó képviselőcsoportjának minden harmadik észt képviselő tagja, így ez a legnagyobb képviselőcsoport az észt törvényhozásban. A levelet Juku-Kalle Raid, a képviselőcsoport elnöke látta el kézjegyével.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X